reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synopsis nabízí řešení pro implementaci pamětí HBM3: až 5,5 TB/s

8.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Synopsis nabízí řešení pro implementaci pamětí HBM3: až 5,5 TB/s
Společnost Synopsis tento týden odhalila své řešení pro využití pamětí HBM3, které se chystají vyrábět přední paměťové společnosti Micron, Samsung a SK Hynix. Co tak můžeme očekávat od těchto nových pamětí? 
Synopsis ovšem připravuje řešení určené pro výrobce samotných SoC či GPU a jiných čipů, které budou paměti HBM 3 využívat, takže jde konkrétně o potřebný kontroler a PHY, dále potřebné IP a platformu 3DIC. 
 
 
Výsledkem by tak měly být produkty využívající v 2,5D pouzdrech paměti typu HBM3 a především 5nm čipy. Podporovány jsou paměti s kapacitou až 64 GB a propustností až 7200 MT/s na pin, což na standardním 1024bitovém rozhraní dělá 921 GB/s. Jinými slovy, jedna taková paměť by svou kapacitou i propustností naprosto stačila i dnešním hi-end grafickým kartám. 
 
Pokud se tu tedy cílí na 5nm produkty, pak by paměti HBM3 mohla využít i GPU NVIDIA generace Lovelace, i když lze počítat s tím, že herní modely asi budou dále využívat GDDR6(X), ale necháme se překvapit. A 5nm výrobní proces by měly využívat také Radeony s RDNA 3, ovšem AMD zase začalo prosazovat svou Infinity Cache, která částečně nahrazuje rychlou grafickou paměť, takže návrat pamětí typu HBM mezi desktopové grafické karty je spíše jen hypotetický. 
 
HBM3 se mohou uplatnit spíše ve vysoce výkonných (AI) akcelerátorech pro HPC a superpočítače. Řešení firmy Synopsis ostatně počítá s kontrolery pro dva, čtyři nebo i šest pamětí, čili rozhraní s 2048 až 6144 bity. To tak znamená, že SoC s plnými šesti HBM3 s propustností 7200 MT/s na pin může využít až neuvěřitelných 5,5 TB/s celkové propustnosti.  


reklama