reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Dvě nezávislé studie nehodovosti ukázaly přínos systémů automatického brzdění u moderních aut. V obou případech výsledky přesáhly 40 %. Svůj vliv mají ale i systémy varování před srážkou, byť ne až tak výrazný.
MilanDka (6) | 19.11.202210:10
A kolik % nehod naopak zapříčinili? I z osobní zkušenosti ­- člověk v klidu jede, před vámi někdo odbočuje , zkušenost a odhad velí ani nepřibrzdit, ale auto si vzpomene, že je to možné riziko a šlápne na brzdu a to dost razantně. Ten za Vámi to prostě nečeká ­- není důvod brzdit.
Tohle se mě stalo několikrát a naštěstí to ten za mnou vždy dobrzdil, ale čekám, kdy to prostě nestihne.
Občas ten systém bere i zábradlí na mostkách, cyklistu v zatáčce a pod. Vždy je to hodně nepříjemné.
Odpovědět2  0
warhawk22 (152) | 19.11.202211:03
Mozno si myslite, ze jazdite bezpecne, ale nie je to tak.. ak system vyhodnotil, ze je to nebezpecne, tak to asi tak bolo... Co keby nahodou tomu pred vami zdochol motor a zostal stat? Alebo mu tam niekto rychlo vbehol... a vy by ste zrazu museli zmenit smer jazdy do protismeru a tam pojde ine auto?
Poznam vela ludi, co hovoria, ze ako bezpecne a zaroven rychlo jazdia... ale staci necakana situacia a nehoda sa rychlo stane.

Vzdy si spomeniem, ako mi jeden znamy stale hovoril, ze preco spomalujem pred neprehladnou zakrutou, lebo vsak cestu poznam, ze preco zbytocne nicim brzdy.... a moj logicky aurgument typu, ze neviem, co za zakrutou moze byt ­(nehoda­/stojace auto, chodec, cyklista­), nechapal.
Alebo naopak, ze som kolegovi stale hovoril, ze preco sa na to auto pred nim tak ­"lepi­", a ze ak prudko zabrzi, tak nestihne dobrzdit... a on len povedal, ze je skuseny vodic.

Niektori ludia sa jednoducho snazia ignorovat fyziku.
Odpovědět5  4
MilanDka (6) | 19.11.202211:50
Co je nebezpečného na tom, že 50­-100 m předemnou auto odbočuje, já jedu 50 a systém to vyhodnotí způsobem, který jsem popsal? Nic. Na tu vzdálenost bych BEZPEČNĚ zastavil tak 3x určitě.
Mostek se zábradlím v zatáčce, kde k tomu přijíždím s volantem v rovné pozici ­- auto to detekuje na cca 70m a pravidelně si dopředu minimálně tlačuje brzdy ­(začne v nich cvakat­) a pípá upozornění. Pokud na to nereaguju i třeba lehkou změnou směru, tak mě to zabrzdí a to hodně intenzivně. Bez jediného důvodu. A ten za Vámi to prostě nečeká. Proč taky.
Odpovědět4  0
asip80 (1164) | 19.11.202211:54
Ježiš další rozumbrada, co nevi a ani u toho nebyl, ale dela zavery.btw Fantomove brzdeni ci jine zasahy do rizeni jsou znamym problemem..
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.