reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

T-Mobile, Sprint i AT&T dále prodávají informace o pozici telefonů, dostane se k nim kdokoliv

10.1.2019, Jan Vítek, aktualita
T-Mobile, Sprint i AT&T dále prodávají informace o pozici telefonů, dostane se k nim kdokoliv
Server Motherboard si otestoval, kterak se může pouze se znalostí mobilního čísla dostat k informacím, kde se nachází telefon s ním spojený, přičemž tyto informace pocházejí přímo od velkých amerických poskytovatelů. 
Server Motherboard si vyzkoušel, jak složité je dostat se k informacím o poloze telefonu, když bude znát pouze jeho číslo a nebude se prokazovat jako jeho majitel nebo kdokoliv jiný, kdo by na něco takového mohl mít nárok. Stejně tak v tom nebyl zahrnut žádný hacking, prostě jen telefonní číslo a s ním byla oslovena vhodná osoba.
 
V důsledku to tak znamená, že v USA může kdokoliv oslovit třeba lovce odměn, který za poplatek (v tomto případě 300 dolarů) zjistí aktuální místo, kde se nachází telefon s určitým číslem, ačkoliv v červnu předchozího roku všichni čtyři američtí poskytovatelé souhlasili s tím, že přestanou tyto údaje prodávat firmám, které pak s nimi mohou nakládat dle libosti. Jenomže na to šly šalamounsky, protože neslíbily, že se samy z tohoto byznysu stáhnou, takže ony samy mohou dané firmy vlastnit. Pak nám vznikne takový hezký řetězec subjektů, skrz který se data dostala v tomto případě od T-Mobile až do redakce Motherboardu. 
 
 
V USA tak v podstatě neexistuje dohled nad tím, ke komu se dostanou data o pozici mobilních telefonů, respektive se k nim může dostat skutečně kdokoliv. Pak ani není divu, že americká společnost Securus, jak se loni zjistilo, poskytovala takové údaje policii, aniž by ta o ně musela formálně žádat, jak má dle zákona nařízeno. 
 
Je přitom zřejmé, že samotní poskytovatelé si to uvědomují. Mluvčí firmy AT&T totiž nejdříve tvrdil, že jeho společnost sdílí data o poloze zařízení svých zákazníků pouze s jejich souhlasem, a to v nutných případech, jako třeba pro přivolání záchranářů. Později už se server Verge od mluvčího dozvěděl, že firma AT&T prozatím odřízla firmu MicroBilt a věc vyšetřuje. Jenomže tuto firmu měla společně s ostatními odříznout již po loňském červnu, jak s ostatními firmami slíbila, takže tím v podstatě přiznala, že tak neučinila. 
 
Firma MicroBilt přitom dle serveru Motherboard prodává data třeba majitelům nemovitostí, kteří chtějí vyhledat své nájemníky, případně také prodejcům automobilů nebo firmám posuzujícím finanční důvěryhodnost. A pouze na základě telefonního čísla mohou vedle pozice telefonu zjistit plné jméno a adresu jeho majitele a danou pozici i v případě potřeby neustále sledovat, a to vše, aniž by k tomu bylo třeba jakékoliv povolení, které potřebuje i policie. 
 


reklama