reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tandemové křemíko-perovskitové solární články LONGi dosáhly 33,9% účinnosti

6.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tandemové křemíko-perovskitové solární články LONGi dosáhly 33,9% účinnosti
Účinnosti solárních článku se stále zvyšují a společnost LONGi už zvládla vyrobit takové, které dosáhly 33,9% účinnosti. Podařilo se jim to díky tomu, že kombinují jak články z krystalického křemíku, tak i perovskitovou vrstvu.
Možná jste už slyšeli pojem Shockleyův–Queisserův limit, který hovoří o tom, že účinnost přeměny solárního záření na elektrickou energii může dosahovat maximálně 33,7 %, to ale platí pro jednopřechodový fotovoltaický článek. Máte-li více přechodů, tyto limity se posouvají výše, a tak se může stát, že bude existovat článek, který tuto hodnotu překonává jednoduše proto, že se na něj tento limit nevztahuje. Sem patří i nový solární článek společnosti LONGi (LONGi Green Energy Technology), který dosáhl rekordní 33,9% účinnosti ve své kategorii. Toto ověřila americká laboratoř NREL (U.S. National Renewable Energy Laboratory).
 
Vtip je v tom, že článek od LONGi má nejen klasickou vrstvu založenou na krystalickém křemíku, ale také obsahuje perovskitovou vrstvu, která se stará o převod jiných částí barevného spektra. Jde tak o tzv. tandemovou konstrukci. Teoretický limit pro podobný tandemový solární článek činí okolo 43 %, takže je zde ještě stále trochu místa pro zlepšení, nicméně i tak jde o velmi pěknou hodnotu. Nezodpovězenou otázkou je ale životnost těchto panelů. Perovskitové vrstvy jsou totiž známy svou nízkou odolností obvykle v řádech nízkých desítek měsíců.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama