reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tchaj-wan se potýká se zoufalým nedostatkem pracovníků pro výrobu čipů

23.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Tchaj-wan se potýká se zoufalým nedostatkem pracovníků pro výrobu čipů
Nedostatek výrobních kapacit počítačových čipů měl mít jednoduché řešení, a sice stavbu nových továren. To si sice žádá čas, ovšem v poslední době se ukazuje, že tu jsou i další faktory, na které může průmysl tvrdě narazit. 
Bylo by značně naivní se domnívat, že nedostatek kapacit může vyřešit jen výstavba továren, které tvoří samotné čipy. Jde i o celou řadu dalších provozů, materiálů a surovin, které musí být k dispozici. Vyrobené čipy musí být následně i otestovány a zapouzdřeny, k čemuž slouží další továrny a materiály jako ABF (Ajinomoto Build-up Film), ale mnohem více se toho musí stát ještě dříve. Máme tu výrobce samotných křemíkových waferů či chemikálií, které jsou zapotřebí při zpracování těchto waferů, dále musí být k dispozici samotné litografické a jiné stroje, a v případě moderních továren zvláště ty pro EUVL, čili obecně jde o výbavu továren. O tom všem jsme se již bavili a určitě jsme se nedotkli zcela všeho. V poslední době se ale více mluví o dalším tématu, a to je pracovní síla, čili potřeba patřičně vzdělaných lidí. 
 
 
Zrovna nedávno se objevila zpráva, že TSMC má už nyní skluz, co se týče nabírání potřebné pracovní síly pro svou budovanou továrnu v Arizoně. Spekulovalo se přitom o tom, že firma si může řadu pracovníků sehnat doma na Tchaj-wanu, jenomže dle nové zprávy od Nikkei Asia to ani tam nevypadá růžově. 
 
Pokud tak někdo na Tchaj-wanu studuje coby doktorand mikroelektroniku nebo má už toto studium dokonce završeno, stává se vysoce žádaným cílem osobních oddělení firem jako TSMC či UMC. A nemusí se o to vůbec snažit, jako jistý Ken Wu, který se chystá teprve dokončit svůj doktorát a mezitím vytrvale odmítá nabídky na pohovory a prohlídky provozů firem, z nichž mu volají i vysoce postavení vedoucí pracovníci. Už si totiž dávno vybral, a to pozici senior engineer u firmy Macronix, specializovaného dodavatele pamětí pro Apple, Nintendo a BMW. 
 
Polovodičový průmysl na Tchaj-wanu má zkrátka nyní velký nedostatek kvalifikované pracovní síly, v čemž se odráží jeho prudký růst a stavba nových výrobních kapacit. Server Nikkei Asia se na toto téma dotazoval lidí z průmyslu i zástupců vlády, kteří se shodli na tom, že aktuálně je nedostatek pracovníků pro polovodičový průmysl nejhorší, jaký kdy poznali a očekávají přitom, že bude spíše ještě hůře. 
 
Tsai Ming-kai, předseda firmy MediaTek, už také varuje před potenciálně závažnými dopady na celý Tchaj-wan a budoucí vývoj jeho nejvýznamnějšího hi-tech odvětví. To ilustruje i vývoj volných pracovních míst v polovodičovém průmyslu Tchaj-wanu, kde je patrný prudký růst od druhé poloviny roku 2020. 
 
 
Na tomto ostrově s populací 23,4 milionů lidí tak aktuálně pracuje v tomto odvětví více než 290.000 lidí, přičemž ještě na konci roku 2019 to bylo cca 225.000 lidí. Jen TSMC a MediaTek se přitom letos snaží přijmout celkem dalších 10.000 pracovníků a soupeřit o ně budou i s mnoha dalšími firmami jako UMC, Applied Materials, Novatek, Realtek či Phison. I evropský ASML by letos chtěl na Tchaj-wanu přijmout cca tisíc lidí, což jej řadí na čtvrté místo mezi firmami dle počtu aktuálně nabízených pozic. 
 
Tohoto vývoje se však děsí především zástupci dalších průmyslových odvětví, kteří cítí, že nebudou schopni polovodičovým firmám v boji o kvalifikované zaměstnance konkurovat, a to se o svůj příděl hlásí také firmy fungující coby smluvní výrobci elektroniky, jako jen například Compal Electronics (notebooky). Spokojeni tak mohou být především studenti technických oborů, kteří mohou počítat s tím, že se o ně firmy budou prát a bude to znát i na nabízených mzdách.  


reklama