reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.9.2003, Jan Vítek, článek
Počítačový průmysl začal už před lety pociťovat, že k výkonným procesorům a pamětem se staví do cesty Input/Output komunikace s vnějšími i vnitřními zařízeními počítačových systémů. Co se týče vnitřních systémů, iniciativy se chopila společnost AMD.
Diwiak | 15.9.200510:55
A naco je vlastne dobre to HT v praxi laicky povedane???
Odpovědět0  0
who (208) | 3.10.200318:29
takze ty 4GB­/s u pci­-express x16 jsou v jednom smeru; a proto moje pripominka zda to neni malo; kdyz HT umi v jednom smeru 3,2gb­/s je tedy spravna; i kdyz tedy uvadite jeste variantu HT 32b; ktera v jednom smeru umi 6,4gb­/s, ta uz by stacila...kazdopadne to nesedi s touhle vetou z clanku ­"Technologie: PCI­-X a PCI Express ­- nástupci PCI sběrnice­" kde pisete ­"Zatím se s PCI Express počítá v čipové sadě Intel Grantsdale, kde PCI Express X16 bude dosahovat propustnosti 4 GB­/s v obou směrech, což je asi dvojnásobek propustnosti AGP 8x.­"

takze x16 umi jakou propustnost?? mota se do toho ty smery; takze ted uz tedy nevim co si myslet...

co se tyce te nerovnosti; mel sem na mysli toto: ­"HyperTransport se s největší pravděpodobností spolu­-zaslouží o to, aby se pojem ­"úzké hrdlo­" na delší dobu oddálil od spojení se sběrnicí počítače.­" proto se ptam jak bude mozne zvysovat frekvenci popripadne siru HT; aby se opravdu uzke hrdlo nespojovalo se sbernici pocitace?

jinak zopakuji dalsi otazky; zda tedy HT vyuziva i technologii DDR a jestli datova propustnost klasicke fsb; treba od intela se take deli ve smeru tam a zpet; tedy tech dnesnich 6,4gb­/s je v obou smerech; a v jednom pouze polovina; to same i pro ddr; oni dokazi pouze polovinu v jednom smeru u dane propustnosti? proc se nevyuziva cela sirka pro prenos dat; pokud tedy jen polovina; znamena to ze data mohou proudit duplexne tam i zpet?
Odpovědět0  0
Jan Vitek | 5.10.200316:24
PCI Express ve verzi X16 dosahuje pro kazdy smer komunikace 4GB­/s. Takze dohromady pro oba smery komunikace to dava 8GB­/s ­- tuto verzi vyuziva napr. Intel Grantsdale. Ta veta s PCI Express x16 je formulovana opravdu nejednoznacne, misto ­"v obou smerech­" by spis melo byt ­"v kazdem smeru­", vetu upravim.

"HyperTransport se s největší pra­vděpodobností spolu­-zaslouží o to, aby se pojem ­"úzké hrdlo­" na delší do­bu oddálil od spojení se sběrnicí počítače.­" ­- myslel jsem to proste tak, ze HT ma pro dnesni pocitace i pocitace blizke budoucnosti dostatecny vykon na to, aby sbernice nebyla brzda systemu. Dnes uz s nastupem SATA rozhrani, Gbit ethernetu a pritomnosti USB2.0 a IEEE1394 je PCI sbernice nedostatecna.

Jak jsem rekl v clanku, DDR je vyuzito. White papers popisujici HT technologii se k tomu vyjadruji primo takto: ­"Commands, addresses, and data traveling on HyperTransport link are double­-pumped, where transfers take place on both the rising and falling edges of the clock signal. For example, if the link clock is 800MHz, the data rate is 1600MHz.­" ­- volne prelozim jako ­- ­"Prikazy, adresy a data putujici po HT lince jsou dvojite davkovany, kde se prenaseji po vzestupne i sestupne hrane hodinoveho signalu. Napriklad, jestlize fyzicka frekvence linky je 800MHz, data po ni putuji, jako by mela 1600MHz.­"

Maximalni sirka pro prenos dat, ktera je definovana pro danou technologii se nevyuziva jednak proto, ze podle vyrobcu zatim plna sila sbernice neni potreba a take kvuli ekonomice ­- vetsi sirka = vice spoju = slozitejsi PCB = drazsi vyrobek.

"znamena to ze data­ mohou proudit duplexne tam i zpet?­" ­- pokud to myslite tak, ze data by se mohla po jednom spoji pohybovat obema smery, neni tomu tak. Vezmeme si napriklad nejjednodussi HT sbernici, tedy 2bitovou. 2bitova sbernice vyuziva 2 linky, ktere se fyzicky skladaji kazdy ze 4 datovych spoju. 2 datove spoje vedou data jednim smerem a 2 zase druhym smerem. Spoj nemuze byt jenom jeden, protoze se pro prenos dat vyuziva technologie diferencniho signalovani. Takze tu mame pro 2bitovou sbernici nutnych 8 vodicu pro data ­- tak, jak uvadim v tabulce. Jestlize bych to mel graficky znazornit ­- vypadalo by to asi takhle:

-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­->
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-> 1. link
<-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
<-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-

-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­->
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-> 2. link
<-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
<-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-

Co se tyce klasicke PCI sbernice a pametove sbernice, nemuzu vam odpovedet hned. Musim si nekdy udelat cas a presne informace vyhledat. Doufam, ze vam moje odpoved pomohla :­)
Odpovědět0  0
who (208) | 5.10.200321:12
Ale urcite ste mi pomohl;
Ale presto musim este malinko pokracovat;­)­)

Rozumim tomu ze pro prenos dat se vyuzivva difernciho signalovani; ale slo mi o jiné: pokud se tedy komunikace deli na směr tam a zpet; a puli se datova propustnost v jednom smeru; zda smerem tam muzou proudit data a zaroven i zpet po druhhe pulce sbernice; proto nemyslim to ze by data proudily po jednom spoji tam a zpet soucasne;

Proste když se rekne ze smerem tam je 3,2gb­/s a zpet taky 3,2gb­/s; tak si prectavim x­-vodicu pro kazdej směr; proto sem myslel proc se nevyuziva cela sirka pro prenos; když data proudi třeba do cpu; tak proc by ve stejnou chvili musely proudit i od nej­(?­)

Když este budu stourat s tim uzkym hrdlem;­) souhlasim s tim ze pokud by se obecne vyuzivala; třeba místo pci; tak ano; ale co se tyce cpu; tak intel ma stejnou datovou propustnost; i když vyuziva polovicni frekvenci; a pokud HT pak pude na tech 12800gb­/s tak intel s qpb pude urcite dal taky?jinak kdyby byla u HT vyuzita místo ddr, qdr byl by to uz peknej srumec;­)

Jinak HT se vyuziva i mezi NB a SB? To asi ne; a prave estli není takovou brzdou prave tahle věc; myslim ze rychlost mezi bridges je dulezita ­/ ne?

A este musim stourat do ty express; když rekneme ze ma propustnost 8gb­/s a ht 6,4gb­/s, stejne tak když bude mit celeron 3,2gb­/s a budem pouzivat dual ddr400 6,4gb­/s; tak to nemá smysl protože to celeron stejne nevyuzije, nebude to same u express i když rozdil propustnosti není tak velky oproti celeronu; doufam ze nemycham hrusky s jabkama; ale de o to aby pokud možno mely komponenty vyvazenou propustnost; samozrejme ttakovy hdd je brzdou obrovskou?

Pokud pak este vysvetlite intelovu gpb a ddr; ve smyslu deleni na smery; tak uz toho nechame a nebudu vas otravovat;)
Odpovědět0  0
Jan Vitek | 5.10.200323:14
Aha, konecne jsem presne pochopil vasi otazku. :­) Myslel jsem, ze se ptate na to, proc se vlastne jeden datovy spoj ­(jednosmerny­) nevyuziva tak, ze by mohl prenaset data obema smery ­(ne soucasne!­). Tuto otazku nechame byt, protoze se spise hodi pro inzenyra­-designera AMD :­)
Na vas dotaz mohu rici jen to, ze pokud je mozne ­(a vsichni to tak delaji­), aby se propustnost z obou smeru scitala, tzn. u HT 12800MB­/s, pak data musi byt schopna proudit obema smery zaroven, jinak by to dle me byl mensi podvod.

"Proste když se rekne ze sme­rem tam je 3,2gb­/s a zpet taky 3,2gb­/s; tak si prectavim x­-vodicu pro ka­zdej směr; proto sem myslel proc se nevyuziva cela sirka pro prenos; když da­ta proudi třeba do cpu; tak proc by ve stejnou chvili musely proudit i o­d nej­(?­)­" ­- no v tom jsem s vami zajedno, mluvime prece o propustnosti dat, coz je schopnost prenaset data urcitou rychlosti, ne, ze by ta data prave touto rychlosti musela proudit.

"Když este budu stourat s tim uzkym hrdlem;­) souhlasim s tim ze­ pokud by se obecne vyuzivala; třeba místo pci; tak ano; ale co se tyce­ cpu; tak intel ma stejnou datovou propustnost; i když vyuziva polovicni­ frekvenci; a pokud HT pak pude na tech 12800gb­/s tak intel s qpb pude u­rcite dal taky?jinak kdyby byla u HT vyuzita místo ddr, qdr byl by to u­z peknej srumec;­) ­" ­- pokud se dobre vzpominam, narazku na intel jsem mensi mel, ale o tomto to nebylo :­) Uzke hrdlo je mysleno pouze tak, ze HT tento problem ­(samozrejme docasne­) eliminuje. Nic vic. Co se tyce vyuziti HT ­- jeho soucasti je i Southbridge, respektive I­/O Hub, ktery plni jeho funkce. HostBridge je take mozne integrovat primo do procesoru, stejne jako NorthBridge. Tim vlastne reseni sbernice typu NB­-SB mizi a je plne nahrazeno HT sbernici.

PCI Express samozrejme ma cenu, protoze ona nema za primarni ukol postarat se o zvyseni propustnosti mezi procesoru s hlavni pameti ­(stejne jako HT­). Ona ma na starosti postarat se o posileni komunikace mezi koncovymi zarizenimi ­(grafika, disky, I­/O porty, net atd.­) a northbridgem ­(kde bude integrovan host bridge­/IO bridge ­- tedy radic­), potazmo procesorem. Toto byl i ukol PCI, kterou ma PCI Express nahradit.

Zbytek zkusim najit, jen doufam, ze najdu podklady. Na www.pcisig.com je download whitepaperu podminen clenstvim, uvidime co to clenstvi obnasi...
Odpovědět0  0
who (208) | 6.10.200319:02
Tak jo dik;
Doufam ze naky info z nich dostanete; myslel sem ze whitepapery sou normalne na webech vyrobcu­(amd,intel­-tam sem stahoval vyborny datasheets na ich5, northwood atd; ­)

Jinak nebudete psat naky clanek o ddrII, vcem bude vylepseni atd ­(?)
Odpovědět0  0
Jan Vitek | 3.10.200316:10
PCI Express pouzita u chipsetu Grantsdale je jen X16, je zde moznost do budoucna ­(dle specifikaci ­- neni vylouceno, ze prijde dalsi verze­), aby se navysila na 32pinu. Co se tyce propustnosti, priznavam ­- je to v kontrastu s timto clankem trochu nestastne formulovano, jedna se o propustnost, kterou muze PCI Express nabidnout pro kazdy smer komunikace zvlast, tj. 4GBps x 2 ­- 8GBps. Verze PCI Express s 32 datovymi spoji dokaze nabidnout dvojnasobek ­- 16GB­/s celkove.

"Rikate ze HT se zaslouzi o nerovnost ?­" ­- teto pripomince nerozumim ­- kde jsem rikal, ze se HT zaslouzi o nerovnost a s cim?

Kdyz pouzijete 1Gb ethernet, k tomu IEEE1394, USB 2.0 apod, tak dostanete mnozstvi dat, ktera uz dnesni sbernice nedokaze uspokojive obslouzit. Proto jsem pouzil termin ­"uzke hrdlo­".
Odpovědět0  0
who (208) | 2.10.200318:20
Takze u technologie HT se vyuziva soucasne i DDR?
Kazdopadne co je lepsi pro dosazeni stejne datove propustnosti; mit efektivne 1600mhz a 16bit sbernici nebo 800mhz qdr a 64bit sbernici?

Navíc to u HT je 3,2 v jednom smeru; takze i když v obou dvojnasobek; tak pokud pci­-express bude mit 4gb­/s nebude to malo? Nebo pci­-express bude mit jenom 2gb­/s v jednom smeru? A klasicka fsb ma taky jen polovinu v jednom smeru nebo to tam funguje jinak?

Rikate ze HT se zaslouzi o nerovnost ?uzke hrdlo? != sbernice pocitace?ale jak pude zvysovani frekvence a kam budem moct jit s rozsirovanim sbernice?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.