reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie LCD panelů v roce 2005

28.7.2005, Pavel Kovač, článek
Technologie LCD panelů v roce 2005
Zvažujete koupi nového monitoru? Nechcete již kupovat CRT, ale rovnou LCD panel? Pokud je vaše odpověď "ano", tak neváhejte a čtěte dále. Pro ty co již panel mají a nejsou s nim spokojeni přinášíme exkurzi do oblasti LCD panelů a pokusíme se pomoci s jejich případnou volbou.
Kapitoly článku:
Porovnání doby odezvy u různých typů výrobní technologie

V prvé řadě vás chci upozornit na to, že veškeré hodnoty jsou zde pouze orientační a vyjadřují jen zhruba odezvy různých technologií. Výrobci používají různé fígle na urychlení a tak se může vyskytovat i dosti odlišný výsledek pro danou technologii.


- porovnání technologie S-IPS a VA (MVA či PVA) při "gray to gray" odezvě -

Bohužel stejný graf pro TN technologii jsem nenašel a naměřit takovýto graf jde jen v laboratorních podmínkách. Vězte však, že doba odezvy (ne však ideální doba odezvy) je o něco málo horší než u MVA/PVA.

Podle těchto grafů by S-IPS vycházela jako jasný vítěz. Avšak je to jen jeden graf, který v reálu nemusí mít až tak velkou vypovídající hodnotu a některé panely MVA/PVA mohou dokonce předčit S-IPS.
Grafy jsou zde uvedeny hlavně proto, abyste měli představu, jak diametrálně odlišné odezvy mohou mít panely se stejnou ideální odezvou.


Nejčastější vady LCD monitorů

První vada je vadný pixel/subpixel. Tato vada je notoricky známá. Jak se projevuje je uvedeno v popisu každé technologie. Pro přehlednost ale zopakujme. U technologie TN se projevuje jako svítící bod (barva záleží na tom, jaké subpixely jsou vadné, v případě, že vypadnou všechny, svítí bod bíle). U ostatních technologií se projevuje jako černé místo. V případě, že vypadne jen subpixel, se projeví špatným zobrazením barvy (například pokud vypadne červený subpixel a celý pixel má zobrazit barvu žlutou, tak místo ní zobrazí zelenou - žlutá je v RGB červená + zelená).

Druhá vada je výskyt cizí částice. Tato vada se projevuje stejně jako "mrtvý" pixel s dvěma rozdíly. Obvykle zasahuje i do okolních pixelů. Máte-li tedy na monitoru více vadných pixelů, které jsou vedle sebe, jde s největší pravděpodobností o cizí tělísko. Druhý rozdíl je ten, že se na jakékoli technologii projevuje jako černý bod. V dnešní době se již tato vada pokládá za velmi vážnou a neměli byste s takovýmto monitorem přijít vůbec do styku. Pokud ano, tak je to důvod k reklamaci.

Další vada se nazývá "Line Defect" neboli čárová vada. Projevuje se svislou nebo vodorovnou čárou přes celý monitor. Toto je vada s kterou se jistě nikdo z vás nesetká. Výskyt této vady se ale může projevit i po určitém čase (obvykle do dvou měsíců provozu).

Poslední je trojice vad. "Spot", "Mura" a "Stain Mura". První z jmenovaných "Spot" se projevuje jako skvrna (obvykle tmavého odstínu) kruhovitého tvaru ve velikosti nad 5mm. Zbývající dvě "Mura" a "Stain Mura" jsou tytéž skvrny jen nepravidelného tvaru. "Stain Mura" má ještě navíc ostře ohraničený tvar. Velikost obvykle také nad 5mm.
Tyto tři vady jsou důvodem k reklamaci, avšak někteří výrobci si dávají podmínku, že vady musí být viditelné na šedé barvě (nejčastěji RGB [96,96,96]).


Závěr



Pokud bych měl vybrat vítěze mezi všemi technologiemi, tak asi budu věštit z křišťálové koule. Je jasné, že TN je zaostalá a nejspíše se již dlouho na trhu objevovat nebude (dnes ji využívají monitory převážně s 15" a 17", u 19" a více se již častěji používá S-IPS popř. MVA/PVA). Vítěze mezi S-IPS a MVA/PVA je jen těžké vybrat. Kdo požaduje "dokonalé" barvy, tak ať volí S-IPS (to je bez diskuzí). Ostatní ať se spolehnou spíše na recenze konkrétních panelů, popřípadě na vlastní oči.
reklama