reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Telegram ustoupil ruské vládě, ban pro aplikaci tak končí

20.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Telegram ustoupil ruské vládě, ban pro aplikaci tak končí
Dvouletý ruský ban aplikace Telegram skončí. Tvůrci aplikace ustoupili ruské vládě a budou více nápomocni v boji proti terorismu a dešifrování komunikace zločinců. A to i přesto, že se Rusku moc nedařilo tento ban vůbec vymáhat.
Snad každý stát by rád monitoroval komunikaci svého obyvatelstva, obvykle pod záminkou boje proti terorismu. Zdaleka to není záležitost jen takových režimů, jako jsou ty v Rusku nebo Číně, ale podobné chování nalezneme v podstatě všude, např. v USA nebo Austrálii, která je v tomto až překvapivě daleko. V Rusku tu máme např. případ komunikátoru Telegram, který byl zabanován před dvěma lety, 13. dubna 2018. Tvůrci aplikace totiž nechtěli vydat ruské agentuře FSB šifrovací klíče k odkrytí komunikace dvou podezřelých z terorismu a útoku na metro v Petrohradu v roce 2017. FSB tak Telegram zažalovala a soud vyhrála. Výsledkem bylo, že aplikaci v Rusku zabanovali.
 
Telegram Messenger logo
 
Jenže Telegram v Rusku fungoval i dál a dařilo se mu obcházet většinu snah ruské vlády o jeho zablokování pomocí častých změn IP adres nebo metodou domain fronting. Paradoxní je to, že zabanovaný Telegram byl během svého zákazu velmi populární i mezi samotnými politiky, kteří jej sami používají kvůli šifrování a silné ochraně proti špehování komunikace, totéž se týkalo i mnoha vládních agentur. Rusko nicméně v boji proti Telegramu nechalo jednu dobu zablokovat okolo 16 až 19 milionů IP adres, které patřily Amazonu a Googlu, aby omezilo tuto službu, čímž ale odstavilo i mnoho jiných legitimních služeb.
 
Ban na Telegram nicméně nyní po dvou letech končí, neboť služba vyjádřila podporu vládě v boji proti terorismu a extrémismu, byť není jasné v jak velkém rozsahu to je. Podle všeho jde o lepší detekci a odstraňování extrémistického obsahu při zachování soukromí uživatelů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama