reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleskop Jamese Webba úspěšně prošel mrazivým testem

18.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Teleskop Jamese Webba úspěšně prošel mrazivým testem
Nadějný teleskop Jamese Webba (JWST) už je dávno postaven a nyní už má také za sebou úspěšnou zkoušku v komoře, kde byly provedeny testy v prostředí o teplotě blízké absolutní nule. Nyní se chystá do Kalifornie. 
James Webb Space Telescope má za sebou skutečně dlouhý pobyt ve speciální komoře Johnsonova vesmírného centra (Chamber A), kde byla testována také výbava pro výpravy na Měsíc v rámci programu Apollo včetně velitelského modulu. Tato komora zajistila prostředí vzduchoprázdna, a to při teplotách jen 20 °C nad absolutní nulou, což simuluje prostředí v libračním bodu za Zemí směrem od Slunce, v němž bude muset tento teleskop dlouhodobě přežít a pracovat v něm. 
 
 
NASA nyní oznámila, že po důkladném prozkoumání získaných dat dala teleskopu zelenou pro další fázi, která už bude zahrnovat sestavení výsledného zařízení, čili spojení se základnou čítající i sluneční štít. "Potvrdili jsme si, že NASA a její partneři mají nyní k dispozici výtečný teleskop a sadu vědeckých přístrojů a nyní kráčíme směrem k jeho vypuštění," řekl Bill Ochs, projektový manažer JWST z Goddardova vesmírného centra. 
 
Tento teleskop se bude pohybovat ve vzdálenosti 1,6 milionů kilometrů od Země ve 2. libračním bodu, takže je velice důležité, aby fungoval zcela bezchybně. NASA si nemůže dovolit, aby se něco pokazilo a byl zapotřebí zásah lidské ruky, jako tomu bylo v případě "rozostřeného" Hubbleova teleskopu. Ten je ale umístěn na oběžné dráze Země, kde jej mohly poměrně snadno obsluhovat raketoplány. 
 
 
Inženýři si tak ověřili, že všech 18 zrcadlových segmentů bude v prostředí vesmíru spolupracovat a efektivně tvořit jednu velkou plochu s průměrem cca 6,5 metrů. Později pak testovaly citlivý naváděcí systém tím, že simulovali světlo vzdálené hvězdy. To měl JWST s úspěchem detekovat a sledovat. Tím testy ve vakuu skončily a lidé z NASA mají jistotu, že optika bude fungovat tak, jak má, pokud se při vynesení do vesmíru nepoškodí. Teleskop by to ale vydržet měl, neboť už dříve prošel vibrační zkouškou simulující start rakety. 
 
Nyní se teleskop pomalu chystá do Ellington Field (Houston), odkud na palubě letounu C-5 poputuje do zařízení firmy Northrop Grumman v Los Angeles. Tam už bude namontován na základnu vybavenou slunečním štítem a JWST bude konečně celý. Závěrečné testy se budou týkat už jen štítu, aby se ověřilo, že se dokáže ve vesmíru správně rozvinout a opět proběhnou vibrační testy celého zařízení. 
 
Nakonec bude JWST odeslán do Francouzské Guyany, odkud bude startovat na raketě Ariane 5, ale to nejdříve na jaře příštího roku.
 


reklama