reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleskop TESS od NASA objevil již 2200 možných planet

30.3.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Teleskop TESS od NASA objevil již 2200 možných planet
TESS je kosmický teleskop, jehož prací je snímání hvězdného nebe. Za své působení již stihl zachytit více než 2200 planet ve vesmíru, což překonalo původní očekávání americké kosmické agentury NASA.
Projekt TESS neboli Transiting Exoplanet Survey Satellite mapuje exoplanety od roku 2018, NASA ale už od začátku mise překonala své cíle. Od počátku totiž teleskop zvládl zachytit více než 2200 potenciálních planet obíhajících kolem blízkých (minimálně z astronomického hlediska) a jasných hvězd. Stovky z nich jsou menší, skalnatá tělesa a některé by mohly být i v určitých ohledech podobné Zemi, i když to nutně neznamená, že jsou obyvatelné. Původní cíl mise TESS bylo zachytit v průběhu dvou let asi 1600 exoplanet. 
 
Teleskop TESS je vybaven čtyřmi kamerami a díky extrémně citlivým detektorům je schopen zachytit pokles ve hvězdném jasu od zhruba 0,1 %. Právě změna jasu hvězdy může znamenat oběh potenciální exoplanety.
 
Ilustrace teleskopu TESS a exoplanet: NASA/JPL-Caltech
 
Některé objevy teleskopu jsou velmi zajímavé a vyžadují detailnější zkoumání, první objev TESS byl "malý Neptun" nazvaný Pi Mensae c, jenž je jednou z minimálně dvou planet obíhajících okolo hvězdy vzdálené asi 60 světelných let. Za zmínku stojí i exoplaneta se skalnatým povrchem a vhodnou atmosférou nazvaná TOI-700 d, která je vzdálená "pouhých" 100 světelných let a okolo své hvězdy krouží v potenciálně obyvatelné zóně. Dalším objevem je horká LHS 3844 b s oběhem okolo své hvězdy dlouhým pouhých 11 hodin. Exoplaneta TOI 849 b vypadá jako plynný obr, který buď ztratil atmosféru nebo ji nikdy neměl a gigantickému tělesu TOI 1690 b se nějakým způsobem podařilo přežít přeměnu mateřské hvězdy v bílého trpaslíka. V současné době teleskop TESS rozšiřuje svou misi a vyplňuje mezery ve snímání hvězdné oblohy. 
 
V nadcházejících letech budou mít vědci velké množství těles zajímavých k bližšímu průzkumu. Dosud bylo totiž potvrzeno jen 120 planet, NASA spoléhá například na připravovaný vesmírný teleskop Jamese Webba, který má exoplanety studovat detailněji. Budoucí silnější kosmické teleskopy by měly snímat atmosféry některých těchto planet a pátrat po stopách vody, kyslíku nebo dalších chemických složkách potřebných pro život.
 


reklama