reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Téměř 80 % uživatelů přejde na Windows 10 hned

5.6.2015, Michal Hala, aktualita
Téměř 80 % uživatelů přejde na Windows 10 hned
Ne, zatím to neznamená jistý úspěch desítek, jde jen o výsledek průzkumu mezi čtenáři webu Windows Central. Alespoň podle něj by mohla v Redmondu zavládnout spokojenost. Na druhou stranu byl to jen dotazník a ten může i klamat.
Web Windows Central spustil začátkem týdne anketu, zda a kdy jeho čtenáři přejdou na Windows 10. Na výběr byly tyto možnosti (trochu je parafrázuji) a dopadlo to takhle:
  • Nebudu čekat, přejdu hned – 78,24 %.
  • Počkám, na zkušenosti ostatních s ostrou verzí – 17,74 %.
  • Nepřejdu, potřebuji WMC (Windows Media Center) – 2,20 %.
  • Nepřejdu, nemám v plánu upgradovat – 1,82 %.
Napřed ke spolehlivosti průzkumu, pak k interpretaci. Odpovědělo 9104 čtenářů většinou z anglicky mluvících zemí. Z toho bylo 3364 čtenářů z USA. Švindlovat – třeba pomocí botů – se nedalo, to bylo kontrolováno pomocí hlídání IP adres a cookies.


Výsledky průzkumu - Windows Central


Tudíž takhle velký vzorek by měl být velmi spolehlivý, kdyby… Kdyby to byl náhodný vzorek, což není. Respondenti nejsou vybráni náhodně a odpovídal jen ten, kdo chtěl. A kdo o dotazníku věděl, takže většinou zřejmě pravidelní čtenáři webu Windows Central, kteří asi většinou patří mezi IT nadšence.

Tedy určitě nejde o reprezentativní vzorek populace USA. Tím bych (dost možná nudné) metodologické připomínky uzavřel. Ale i tak je těch 80 % procent podle mě skutečně hodně, naočkován kritikou Windows 10 z mnoha diskusních fór bych čekal mnohem méně. Řada lidí zejména u nás v Česku se opakovaně dušuje, že desítky nikdy. Ale možná jsou vidět právě proto, že křičí, což pak vypadá, že je jich mnoho. A třeba ve skutečnosti není.

A teď z druhé strany. Dejme tomu, že respondenty průzkumu lze pokládat víceméně za „ajtíky“. Jestli chce 80 % lidí z téhle skupiny přejít, znamená to jednu věc. A sice, že jestli je desítky nezklamou, budou upgrade doporučovat dál a dál ve svém okolí a samozřejmě i „neajtíkům“. Jestli se Microsoftu opravdu už povedlo podchytit tuhle kritickou masu inovátorů a raných příjemců – v marketingu se často používá původní pojem early adopters – tak má přinejmenším z poloviny vyhráno.


Zařízení pro Windows 10


Tihle lidé prostě postupně „katalyzují“ přijetí desítek ve svém okolí a přesvědčí ostatní k upgradu, který stejně nic nestojí. Jestli to v Redmondu vymysleli od začátku takhle, tak klobouk dolů. Je tu jedno ale. Tohle platí, jen pokud bude ostrá verze desítek od počátku dost stabilní. Na jednu stranu předpokládám, že Microsoft ví, co dělá, když si zvolil poměrně brzký termín uvedení systému. Na druhou stranu mě trošku straší řada oprávněných připomínek ke stabilitě z řad Insiderů.

Nestabilní ostrá verze by byl průšvih. Ano, všechno to zatím jsou pořád jenom betaverze, ale zbývá plus minus pouhých šest neděl. Takže na rovinu, s notebookem na práci patřím do druhé skupiny, chvíli počkám a uvidím, jak si povedou ostatní. Starý testovací počítač je jiná věc, tam jsou desítky doma už od podzimu a zůstanou tam i nadále.

A jak byste odpověděli vy? Přejdete hned, vyčkáte, nebo určitě nepřejdete?

Zdroj: Windows Central
reklama