reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
S částečně autonomním řízením Tesly se pojí spoustu kontroverzních skutečností. Zatímco ostatní se snaží používat všemožné senzory, Tesla chce jet jen z kamerových dat. Nechce LiDAR, vyhodila radary i ultrazvuk. Radary se ale od příštího roku asi vrátí.
honza1616 (3625) | 13.12.202218:07
Došlo přesně na moje slova, víc nemá cenu se k tomu vyjadřovat,
jen by mě zajímalo jaké rozlišení tedy mají ty nové radary, měří­/skenují okolní svět v každém nanometru ?
Odpovědět0  0
vaclav2211 (355) | 8.12.202220:38
Toje svpjim sposobom to iste ako parkovacia kamera. normalny sofer­/ridic, ju nepotrebuje. V autoskole sa stale ucia parkovat, cuvat etc. podla zrkadiel. Chyba je iba v tom ze ludia su coraz lenivejsi a snamiesto toho aby sa spoliehali na vlastny usudok, tak davaju prednost pohodli a elektronike. Svojim sposobom odhadujem este tak 5 genercii a potom bude peklo. Ani jeden jedinec nebude schopny rozhodovt sa samodtatne a bude sa spolihat na elektroniku. A ak ta vypadne bude bezradny a opusteny, le mu nikto nedokaze pomoct , lebo sam nebude vediet.
PS: Valka robotu.... skuste si to precitat. PF:2029
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 8.12.202221:46
V autoškole se to sice učí, ale děsná spousta lidí to neumí. A co se týká pokročilé techniky. Je takové SF poučka, že mezi opravdu pokročilou technologií a magií není rozdíl. A povídek či románů, kde je ­"mág­" ve skutečnosti jeden z posledních vzdělanců, ovládající techniku již padlé civilizace, je nespočet. A koneckonců, MOŽNÁ je to i případ nás samotných. Existuje spousty legend, pověstí, často vyobrazení a podobně, které by za této varianty dějin dávaly smysl. Například antigravitace. Dědek s hůlkou, za kterým se vznáší balvan. Je to výmysl, nebo reálné vyobrazení stavby pyramid či soch na Rapa Nui? Co trouby z Jericha? Je to pověst, nebo zcela přesný historický zápis? Když dnes umíme dostatečně silným infrazvukem ze´d skutečně zbořit. Co archa úmluvy, zabíjející nevěřící? Když se udělal zmenšený model, tak generoval takové napětí, že model opět rozebrali, prohlísili za nebezpečný a téma je mezi ­"seriózními­" vědci tabu. Nebo, co Sodoma a Gomora? Na středním východě bylo nalezeno kolik měst, která opravdu hodně vypadají, jako po zásahu atomovkou. Vitrifikované zdi ­(žádný starověku známý požár by neměl mít dostatečnou teplotu­), radioaktivní mrtvoly, jedinci, co zaběhli za terénní nerovnost přežili, jedinci, co se otočili a čuměli byli spáleni... Hned 3 legendární, zmizelé kontinenty. Atlantida, Mu a Lemurie. Mějte mě za magora, ale nevypadá to na následující scénář: Vzájemně si vymlátili kontinanty atomovkami tak, že klesly pod hladinu, načež se poslední zbytky na odloučených základnách opět poházeli atomem. A posledních pár co zbylo opravdu neudrželo techniku v chodu a nevyhnutelně skončilo jako barbaři, nebo je barbaři vybili. Ale než se rozbil poslední vimán, než umřely poslední zdroje energie, dovedli dělat úžasné věci. ­(například na spoustě staveb, soch a podobně je viditelná nikiolivc evoluce, ale naopak, dlouhý sešup z výrazně vyšší technologické úrovně.Ano, nedovedeme datovat výrobu anorganického materiálu, ale jak jinak vysvětlit stav, kdya jsou spodky zdí z obrovských šutrů, řezaných či vrtaných metodami, které ani dnes neumíme odhalit a následně výš a výš jsou primitivněji zpracované, šutry menší, řemeslná zručnost při kladení viditelně menší...A nejde o ojedinělé případy. Například střední a jižní amerika je osídlení s těmito prvky doslova plná.

(a dodám za sebe: Krom jiného dovedu velmi slušně udržovat počíátače. Po stránce programů, ovladačů atd pohoda. Výměna hardwaru pohoda. Jenže, co se týká skutečné opravy, končím na viditelně vyteklém kondenzátoru nebo zlomeném odporu. Pokud by nebyly nové, lidé by nevyhazovali ani staré a součástku by nešlo dojít koupit do obchodu, tak se za 20 nebo 30 let dostanu do stavu, kdy mi budou všechny vědomosti a dovednosti k prdu a funkční počítač prostě neposkládám. Z pohledu jednotlivce vlastně dlouhá doba, ale z pohledu historie by byl kolaps skoro okamžitý. A dalšíí věc Bez počítačů je konec. Dokážete si představit, jak v knihovně velikosti Klementina, kd ejsou všechny informace hledáte jen všehcno okolo ­"smontuj nějakou ellektrárnu, dej dohromady materiály a vyrob nejprimitivnější litografií integrovaný obvod­" Do smrti to nedáte dohromady.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1116) | 10.12.202214:54
Nepochopil jsem asi jen jedinou věc, jak se atomovkama potopí kontinent.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4490) | 8.12.202222:49
"Svojim sposobom odhadujem este tak 5 genercii a potom bude peklo.­"

Tak zhruba tohle si lidé říkají tak... už od starověkého Řecka, ne­-li ještě dřív.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1116) | 8.12.202215:05
Mě by se líbilo, kdyby byl systém podobnější člověku a radary nepoužíval, že by ty různý data byli pro lidi srozumitelnější a líp by se i odhadlo, kde se obraz špatně analyzuje a dalo by se na to zaměřit a naprogramovat jak danou situaci líp rozeznat, ale smysl navíc je jasná výhoda jako třeba pomoct si radarem když obraz není dost srozumitelný.
Odpovědět0  0
rtfff (12) | 8.12.202213:16
Berme to tak, ze software cloveka sa vyvijalo omnoho dlsie ako sofware automobilu. A takisto vychadza iba z danych vyvinutych senzorov. Ktore su tiez nedokonale. Obraz sa na sietnicu oka premieta ­"plosne­" trojrozmerny obraz ­"dopocitava­" mozog. Zaroven spracuvavame dalsie data ­- real time + naucene. Aj napriek tomu sposobujeme ako ludia mnozstvo nehod. Cize ako tu bolo uz napisane ­- nie vzdy mnozstvo dat z roznych senzorov je k dobru veci. Najma ak je software nedokonaly. Svojho casu mal autonomny software problem vyhodnotit spravnu vzdialenost skakajucich klokanov. Clovek to vcelku dobre zvladne ale auto to vyhodnocovalo, ze zviera bolo blizsie alebo dalej ako bolo v skutocnosti. Uvidime, chce to cas. A dobrych programatorov.
Odpovědět0  0
madpavel (355) | 8.12.202210:59
Já to vidím takto, prostě neuměli sloučit data z radaru a z kamer dohromady, aby to dobře fungovalo, takže raději radar odstranili. Prostě neuměli odfiltrovat špatná data z toho radaru s ­"malým­" rozlišením.
Odpovědět4  0
del42sa (236) | 8.12.20228:47
takový elaborát a přitom stačilo napsat, že i Musk se prostě mýlí :­-D
Odpovědět1  7
batmaster (699) | 8.12.20229:21
Ten elaborát byl napsán proto, aby osvětlil, proč se tak Musk rozhodl v minulosti a proč má nové důvody se vrátit k novější generaci radarů zpět.
Není to vůbec o tom, že by se zmýlil. ;)
Odpovědět7  1
del42sa (236) | 8.12.20229:49
jistě, mistr se přece nemýlí a Tesly vubec nebourají ;­)
Odpovědět1  6
Milan Šurkala (4490) | 8.12.20229:24
Musk už v minulosti řekl ­"A very high resolution radar would be better than pure vision, but such a radar does not exist. I mean vision with high res radar would be better than pure vision.­"

Já vím, že Muska nenávidíte, ale Vaše nenávist by neměla zastřít objektivní úsudek. Kde se tedy Musk mýlí, když už v minulosti říkal, že HR radar bude lepší než čistě kamerové řešení, ale neplatí to pro radary té doby?
Odpovědět6  0
del42sa (236) | 8.12.20229:41
nenávidím ? To je hloupoučká myšlenka, mě spíš ohledně Muska přijde usměvné jak si jeho ovce dokážou sami před sebou obhájit všechno, stejný ­"kult­" jako u Apple, tam se k jakékoliv kritice přistupuje stejným způsobem. Buď žádná chyba neexistuje, nebo lidi nepochopili jak to mistr vizionář myslel a chyba je podávána jako ­"přednost­". A tak protože odstranit z Tesel radary nebyla chyba, naopak bylo to správné rozhodnutí a teď když se tam ty radary mají vrátit zpět, je potřeba připomenout, že je vlastně Musk vždycky rád .­-)
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (4490) | 8.12.202210:05
"mě spíš ohledně Muska přijde usměvné jak si jeho ovce dokážou sami před sebou obhájit všechno­"

Mně bohužel nepřijde úsměvné, jak se někteří snaží kvůli své nenávisti k něčemu­/někomu ignorovat fakta. Tady není co obhajovat. Kde se Musk mýlil? Ptám se znovu, dokážete být konkrétní nebo budete pořád dokolečka jen bezobsažně ventilovat svou nenávist?

Musk v minulosti řekl, že vyhazuje současný radar pryč, protože zanáší větší chyby do systému a čistě kamerové řešení je v takovém případě lepší, a že HR radar naopak bude lepším než čistě kamerové řešení, až takový radar bude existovat. Nějak nevidím rozdíl mezi tím, co říkal, a tím, co se stalo.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 8.12.202210:15
Dovolil bych si podotknout, že nejsme angličtí mluvčí, a i kdybychom byli, stejně každý myslí jinak. Musk jje šoumen a vizionář, není vyloučené, že si mírně nerozumíme. A za druhé, Radyr musí logicky vytvářet problém, známý už z letadel. Máte xy přístrojů, které ukazují odlišná data. Kterému budet věřit, když na tom závisí životy? Například za mlhy, kdy kamera ukazuje neprůhledno a radar volno.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1502) | 8.12.20220:47
Až budou na silnicích miliony aktivních radarů, tak to bude zajímavé.
Odpovědět0  0
batmaster (699) | 8.12.20229:26
No nevím.
Co se týče množství na ­"jednom místě­" v dosahu oněch radarů, tak problém asi nebude.
Na silnici se jich moc překřikovat nebude a mezi domy už vůbec ne.
Nehledě na to, že budou asi mít modulaci ­/ kódování , aby poznali svůj vlastní signál.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.