reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla přestala přijímat Bitcoiny, nejsou totiž ekologické

13.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesla přestala přijímat Bitcoiny, nejsou totiž ekologické
Necelé dva měsíce bylo možné kupovat elektromobily Tesla za Bitcoiny. Strhnul se kvůli tomu ale velký poprask, protože při těžbě Bitcoinů se spotřebovává obrovské množství elektřiny. Tesla tak z ekologických důvodů tuto možnost ukončuje.
Když v únoru Elon Musk oznámil, že Tesla nakoupila Bitcoiny za 1,5 mld. USD a v březnu začalo být možné je za tuto kryptoměnu kupovat, mnoho lidí tento krok nechápalo. Musk vždy hrál na ekologii, obnovitelné zdroje energie a najednou využívá možnost, která má nemalý dopad na životní prostředí obrovskou spotřebou elektřiny (těžba Bitcoinů spotřebuje několikanásobně větší množství energie než všechny elektromobily dohromady). Značná negativní odezva tak patrně přispěla k tomu, že Tesla možnost placení Bitcoinem za své vozy opouští. Alespoň dočasně.
 
Elon Musk
 
Elon Musk to oznámil na svém Twitteru. Naznačil, že jsou v Tesle znepokojeni rostoucím využíváním fosilních paliv pro produkci elektrické energie pro těžbu Bitcoinu, což se týká zejména uhlí, které považuje za nejhorší ze všech. Dle Muska jsou kryproměny z různých důvodů dobrou myšlenkou a věří v jejich slibnou budoucnost, ale to nesmí jít na úkor životního prostředí. Tesla tak ukončí prodej vozů za Bitcoin a ani nehodlá tuto kryptoměnu prodávat (dosud prodala zhruba desetinu). Má však v úmyslu s Bitcoinem pokračovat, pokud těžba ve zvýšené míře přejde na obnovitelné zdroje a také se poohlíží po dalších kryptoměnách, které mají výrazně lepší poměr spotřeby energie na transakci, ideálně pod 1 % toho, co potřebuje Bitcoin. Poslední dobou Musk hodně mluví zejména o Dogecoinu.
 
 
Na tato oznámení pochopitelně zareagovala i cena Bitcoinu. Ta spadla z 54,5 tisíce USD lehce pod 47 tisíc, tedy o téměř 14 %. Teď už se zase trochu zvedla a pohybuje se okolo 50,5 tisíce USD. Padaly ale i jiné kryptoměny, Dogecoin po oznámení zamířil dolů o 16 %, Ethereum přibližně o 10 %. I tyto kryptoměny se sice později částečně vrátily zpět nahoru, ale nyní mají tendenci zase mírně klesat. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama