reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla se zbavila NVIDIE, už má nasazeny vlastní AI čipy

23.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Tesla se zbavila NVIDIE, už má nasazeny vlastní AI čipy
Vypadá to, že Tesla se s konečnou platností zbaví hardwaru firmy NVIDIA pro své AI systémy pro řízení vozů. Mluvilo se o tom už minulý rok a nyní tu máme informace o čipu Tesla FSD, který má nabídnout 21násobek výkonu NVIDIA DGX. 
Včera proběhl Tesla Autonomy Investor Day, kde Elon Musk ohlásil velké změny, které potkají počítače instalované ve vozech Tesla. Ty jsou mimo jiné využívané pro systémy autonomního řízení a v rámci Autopilota verze 3.0 už nevyužijí hardware DGX od NVIDIE, ale firemní čipy FSD, což je zkratka pro Full Self-Driving. Z toho je patrné, že Tesla díky nim cílí na plnou autonomii řízení vozů. 
 
 
Elon Musk se prsil tím, že pro dané účely si Tesla vyvinula "ten nejlepší čip na světě, a to s obrovským náskokem". A co víc, nejde o teprve chystanou změnu, ale o výměnu hardwaru, která výrobu vozů Tesla Model S a Model X potkala už minulý měsíc a Model 3 na nové FSD najely před necelými dvěma týdny. 
 
 
Tesla FSD jsou 14nm FinFET čipy vyráběné firmou Samsung, které se skládají ze 6 miliard tranzistorů na ploše 260 mm2. Kdybychom měli hledat analogii mezi běžným hardwarem, pak by šlo říci, že Tesla FSD jsou jen o trošku větší a složitější než Polaris 10 v kartách Radeon
RX 580 a podobných (5,7 mld. tranzistorů a 232 mm2), čili z pohledu výroby rozhodně nejde o nic, co by se pohybovalo byť jen blízko maxima dnešních technologií a výrobu vozů Tesla takový hardware neprodraží, i když jejich systémy využívají dva takové čipy. 
 
 
Tesla udává, že celkový výkon v TOPS je 144, a to je asi 21násobek oproti NVIDIA DGX, ale takový AGX Pegasus dosahuje 320 TOPS a i úsporný Xavier má až 30 TOPS, takže je otázka, jak a s čím Tesla srovnávala. Ale k tomu se ještě vrátíme.
 
Tesla FSD byl vyvíjen už od roku 2016 a skládá se z celkem 12 jader ARM Cortex-A72 na 2,2 GHz, 1GHz GPU s výkonem kolem 600 GFLOPS, kamerovým subsystémem pro zpracování 2,5 miliardy pixelů za sekundu, kontrolerem pro LPDDR4 RAM, hardwarovým kódováním H.265, bezpečnostním systémem, atp. O výše uvedený výkon se starají dvě jednotky NNA (Neural Network Accelerator) s výkonem 36 TOPS, takže oněch zmíněných 144 TOPS platí pro dva čipy FSD. 
 
 
V praxi to dle Tesly znamená, že oproti systému s Autopilotem 2.5 dokáže nový systém zpracovávat 2300 snímků za sekundu. Jde tak o NVIDIA Drive Xavier, který má ve vozech Tesla dle NVIDIE výkon 21 TOPS, takže oproti výše uvedenému tvrzení nepůjde o to, že FSD má 21násobný výkon oproti konkurenci NVIDIE v TOPS, ale v praxi. 
 
Víme to právě díky vyjádření NVIDIE, která se ohradila proti tomu, aby Tesla svůj FSD stavěla proti Xavieru. Měla jej prý srovnávat právě se zmíněným AGX Pegasus, který už má výkon 320 TOPS. 
 
Zdroj: Hexus.net
 


reklama