reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla uznává chyby ve svém systému asistenta řízení Full Self-Driving a dobrovolně svolává téměř 363 tisíc vozů. To naštěstí neznamená návštěvu servisu, ale jen automatickou aktualizaci softwaru přes internetové připojení.
jpsix (17) | 21.2.202319:34
len dement zverí život AI a divím sa, že je niekto ochotný vyhodiť prachy za šmejdy ako su Tesly
Odpovědět1  0
honza1616 (3625) | 20.2.202316:53
Mimo téma článku
"......neumí jezdit na silnicích bez vodorovných značení, která daná silnice neměla.....­"

....Zase ty kamery
Mít to radar nebo lidar, tak auto pozná kde je krajnice a že je tam odtoková strouha, svodidlo nebo chodnik a že tam nesmí vjet,
a na okreskách kde zpravidla neni žádné značení, by se auto mohlo řídit právě podle krajnice aniž by jezdilo po prostředku nebo přejíždělo do protisměru.
....Tesla by pak mohla jezdit na všech silnicich
Na ho? takové FSD když to umí jezdit v autonomním režimu jen ve městech, dálnicích a silnicích 1.tříd
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4498) | 20.2.202317:09
"Mít to radar nebo lidar, tak auto pozná kde je krajnice a že je tam odtoková strouha, svodidlo nebo chodnik a že tam nesmí vjet­"

A proto je Tesla skoro jediná, komu stačí jediná čára uprostřed ­(bavíme­-li se o systémech ADAS, které jsou dostupné v běžných autech­). Většina ostatních řešení ­(která mají i ten radar­) nefunguje bez čar, dokonce nefunguje ani s jednou čárou, ale potřebují čáry dvě ­(paradoxně právě pro ty kamery navzdory tomu, že mají radary­). Strouhu, svodidlo nebo chodník poznáte i z kamer. A nové Tesly už radary zase mají.
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 21.2.202314:05
z kamer se dá poznat skoro cokoliv, ale než nastoupí schopná AI, tak jediné řešení pro mnoho scénářu je pouze neivazivní hloubkové měření objektů v reálném čase na velkou vzdálenost :D celkem vtipné :D
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (60) | 21.2.20239:40
On je to vlastně takový vlak, jen místo kolejí má čáry a kameru. To jako když někdo vezme barvu a nakreslí tam čáru do příkopu nebo do stromu, tak to tam sjede? Já pořád říkám, že dnešní AI není AI, ale VI ­(virtuální inteligence­). Ve hrách dobrý, tam to nikoho nezabije, ale do života to nepatří.
Odpovědět0  0
Dzambor (37) | 20.2.202315:14
Taká kravina môže byť len v USA. V podmienkach je jasne napísané, že sa vodič má aj napriek FSD plne venovať vedeniu vozidla. Ke´ď vidím niektorých kaskadérov tak sa nečudujem že sa auto s nimi vybúra. Sami vedia že je to beta verzia. To že sa niečo prezentuje ešte nemusí odrážať úplne realitu. Veď to majú napísané aj v užívateľskom manuáli.

Upozornění
Autopilot podle navigace nezajišťuje autonomní řízení. Je nutné sledovat dopravní situaci, vždy držet ruce na yoke volant ­(nebo volant­) a sledovat trasu.
Upozornění
Stejně jako při běžném řízení buďte mimořádně opatrní na nepřehledných úsecích, mimoúrovňových křižovatkách, nájezdech a sjezdech, jelikož se na nich kdykoli mohou nenadále objevit překážky.
Upozornění
Autopilot podle navigace nemusí rozpoznat nebo detekovat protijedoucí vozidla, stojící objekty a speciální jízdní pruhy, například pruhy vyhrazené pro jízdní kola, sdílená vozidla, vozidla záchranného systému apod. Vždy věnujte pozornost řízení a buďte připraveni okamžitě zasáhnout. Pokud tak neučiníte, může dojít ke škodám a vážnému nebo smrtelnému zranění.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (60) | 21.2.20239:44
No já nevím, ale když je něco nazváno Full Self Driving, tedy Plně Samostatné Řízení ­(překlad z deepl­), ale musí se tomu člověk věnovat, tak prostě jen lžou. Horší než šmejdi, co nabízí cetky na předváděčkách. A to, že někde v manuálu napíšou něco jiného, na tom nic nemění. Kdyby se to jmenovalo Full Assistent Driving, tak ještě neřeknu, ale tohle? Mělo by si to vzít na paškál naše ministerstvo pravdy.
Odpovědět3  0
madpavel (355) | 21.2.202310:53
Přesně tak, se divím, že jim to stále prohází... Předpokládám, že když je Tesla americký výrobce, tak se to asi přehlíží. Celkem si dovedu představit co by se strhlo za humbuk, kdyby to takto měl nějaký cizí výrobce.
Odpovědět1  0
nephilim (46) | 23.2.202310:17
Souhlas. Pouze dodám, že je na rozhodnutí každého člověka komu či čemu svěří svůj život, své zdraví, zdraví svých blízkých. Smutnější je, když takové auto ­"řízené­" AI zabile lidi okolo sebe. Ti si nemohli vybrat.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.