reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesle na chvíli vypadly servery, řidiči se nepřipojili k autům

24.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tesle na chvíli vypadly servery, řidiči se nepřipojili k autům
Elektromobily Tesla lze otevřít klasickou klíčenkou, kartou nebo telefonem. Ten by měl vždy fungovat, tedy i bez internetového připojení k serverům. Ty nedávno Tesle vypadly a mnoho řidičů se k autům nepřipojilo.
Moderní doba chce často i moderní řešení. Někdy to ale může být zrádné, jak se o tom o víkendu přesvědčily minimálně stovky majitelů elektromobilů Tesla. Tyto vozy lze odemknout několika způsoby, přičemž lze využít např. dálkové ovládání klíčenkou nebo kartu s RFID čipem, nicméně někteří majitelé volí modernější způsob pomocí telefonu. Právě ten se ale vymstil řidičům během tohoto víkendu (v pátek až sobotu dle časového pásma, protože výpadek byl celosvětový). Servery Tesly byly totiž chvíli nedostupné, což mnohé řidiče vyděsilo, protože se nemohli připojit ke svým vozům.
 
Tesla aplikace
ilustrační obrázek, autor: Marco Verch, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Připojení k Internetu však obvykle není při odemykání vozu potřebné. Normálně je možné odemknout a nastartovat vůz pomocí Bluetooth i tehdy, když jsou nefunkční servery Tesly (díky spárování vozu a telefonu přes BT, pochopitelně nebudou fungovat další přídavné funkce, které v aplikaci vyžadují internetové připojení). Neplatí to však pro všechny vozy a u některých je nutno použít odemykání přímo přes aplikaci, což ale také nemusí být konečná. Je to ostatně logické, pokud by bylo nutné při použití aplikace vždy internetové připojení, do auta by se pak nedalo dostat kdykoli, kdy by stálo na místě, kde není signál (a že takových míst je). Pokud se člověk neodhlásil z aplikace, ta tak stále může posloužit. Což se člověk většinou neodhlašuje.
 
 
Jenže když má člověk smůlu a sejde se vše najednou, tedy nemá klíčenku nebo kartu a používá k odemčení telefon (u vozu, který nepodporuje přímé odemykání přes Bluetooth mimo aplikaci), je odhlášen z aplikace a zrovna spadne server, do auta se už nemusí dostat. Odhlášení části uživatelů z aplikace bylo nejspíše způsobeno tím, že chvíli před tím vyšla aktualizace aplikace Tesly, která chtěla opětovné přihlášení do systému. Což kvůli spadlým serverům nešlo. Musk na Twitteru slíbil nápravu a servery během chvíle opět běžely. Také slíbil, že zjedná nápravu, aby se podobný incident už nestal.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama