reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžba kryptoměn spotřebovává více energie než opravdová těžba surovin

6.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Těžba kryptoměn spotřebovává více energie než opravdová těžba surovin
Strašidelné projekce ohledně energetické potřeby těžby různých kryptoměn nás nutí k zamyšlení, co jimi vůbec získáváme a ztrácíme. Máme tu ale však i aktuální čísla srovnávající to, jak energeticky náročná je těžba kryptoměn oproti opravdové těžbě.
Mechanismy těžby Bitcoinu a jiných kryptoměn jsou vytvořeny tak, že se časem nevyhnutelně zvyšuje potřeba výkonu a i když se díky různým ASIC zapracovalo také na efektivitě, ve výsledku to nic nezměnilo, protože vyšší efektivitě se také přizpůsobí náročnost celého procesu na výkon. Není tak divu, že se energetické potřeby těžby kryptoměn zvyšují, což bude prostě a jednoduše platit do té doby, než se to přestane právě s ohledem na vynaloženou energii vyplácet. 
 
 
Ostatně proto se objevují vlny, z nichž ta druhá skončila letos. Týkala se především Etherea, jehož nárůst ceny najednou přiměl mnoho lidí k investici do grafické karty. Cena karet tak vzrostla, ale i to byli těžaři a zvláště ti s přístupem k levné energii, schopni akceptovat. Jenomže pak se letos na jaře objevila reálná hrozba toho, že brzy nastoupí ASIC, proti nimž mělo být Ethereum imunní, která lidi s grafickými kartami zcela vyšachují. Zájem o karty se prudce propadl i s ohledem na prudký pokles hodnoty Bitcoinu a v návaznosti dalších kryptoměn a přišel konec dalšího cyklu. 
 
Jenomže v celosvětovém měřítku těžba kryptoměn stále jede a jejími energetickými nároky se zabývala studie od Maxe J. Krauseho a Thabet Tolaymata, kteří si dali za cíl zjistit, kolik energie je nutné k vytvoření hodnoty jednoho dolaru, a to formou těžby kryptoměn a kovů. Je zřejmé, že výsledná čísla je třeba brát s rezervou i proto, že hodnota na trhu se neustále mění, ale i tak stojí za to se na ně podívat. 
 
Krause a Tolaymat udávají, že na základě dat zaznamenávaných mezi 1. lednem 2016 a 30. červnem 2018 vyžadovala těžba měn Bitcoin, Ethereum, Litecoin a Monero v hodnotě 1 dolaru výdej energie 17, 7, 7 a 14 MJ (megajoule). Sluší se uvést, že 1 MJ = cca 0,3 kWh. 
 
Pokud je o těžbu a získávání hliníku, mědi, zlata, platiny a oxidů vzácných zemin, jde o 122, 4, 5, 7 a 9 MJ na hodnotu 1 dolaru, takže až na energeticky velice náročný hliník, což je o něm ostatně velice dobře známo, jsou kryptoměny dle dané studie spíše náročnější. 
 
Množí se nám tak studie poukazující na vysokou a prudce rostoucí náročnost kryptoměn na energii a je jasné, že se o tom bude stále více diskutovat. Ostatně kryptoměny jsou přímo na ráně jako něco virtuálního a nepotřebného, co jen spotřebovává zdroje a zatěžuje hardware, který by mohl být využit účelněji. To je sice pravda, ale pak bychom mohli ze stejného hlediska zkoumat zábavní průmysl a jiné lidské činnosti, které také dokáží spolknout obrovské množství energie a prostředků jen proto, abychom se pobavili, povozili, dostali na pláž opačné strany světa či jen tak z rozmaru koupili nový mobil, který ani nepotřebujeme. 



reklama