reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžební firma Hut 8 koupí od NVIDIE akcelerátory CMP za 30 mil. USD

29.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžební firma Hut 8 koupí od NVIDIE akcelerátory CMP za 30 mil. USD
Vypadá to, že o těžební akcelerátory NVIDIA CMP bude velký zájem, neboť pouze společnost Hut 8 Mining Corp si objednala velkou dodávku v hodnotě 30 milionů dolarů, čímž si ovšem jen trošku zvedne výkon svých zařízení. 
Hut 8 Mining Corp je společnost zaměřující se zvláště na těžbu Bitcoinu a provozuje celkem 92 datacenter, k čemuž má vhodné umístění v Albertě, kde je dostatek levné energie a rovněž tam pomáhají i nízké teploty. Jen v Medicine Hat (Alberta) má 48 datacenter BlockBox, která při plné kapacitě spotřebují 57 MW a dosahují výkonu 735 PH/s (petahash/s). 
 
 
Je tak zřejmé, že CMP od NVIDIE v hodnotě 30 milionů dolarů, které poskytnou kolem 1600 GH/s, je v celkovém výkonu, který má Hut 8 k dispozici, jen malý zlomek. Dá se ale předpokládat, že firma využívá pro těžbu Bitcoinu specializované ASIC, přičemž CMP, čili v podstatě GPU, budou schopny těžit mnohem více kryptoměn. 
 
Ostatně sama firma Hut 8 mluví o tom, že CMP jí otevřou nové možnosti a umožní jí plnit její plány týkající se diverzifikace. 
 
Vypadá to také, že jde o obchod přímo s NVIDIÍ, jejíž CFO Collette Kress se k dané věci také vyjádřila, když uvedla, že NVIDIA se chystá prodávat akcelerátory CMP přímo průmyslovým těžařům. Během prvního kvartálu přitom NVIDIA chtěla na trh vyslat CMP v hodnotě kolem 50 milionů dolarů, která se v dalším období s nástupem dalších modelů může jen zvýšit, nehledě na to, že dodávky CMP začaly až v březnu. Zboží pro Hut 8 ovšem NVIDIA poskytne až v květnu, čili to do čísel za první kvartál už nezasáhne. 
 
Nedávno si ale vedle MSI i takový Asus postěžoval, že dodávky GPU pro herní karty během prvního kvartálu klesly a i když se NVIDIA dušovala, že produkty CMP trh s kartami pro PC neovlivní, dalo by se o tom pochybovat. NVIDIA jistě má zájem prodávat CMP, neboť jak jsme se dozvěděli, obchoduje s nimi sama a ve velkých objemech.  


reklama