reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermalright Le Grand Macho: 95W CPU i pasivně

12.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Thermalright Le Grand Macho: 95W CPU i pasivně
Thermalright si připravil procesorový chladič, jehož název hovoří v podstatě za vše. Le Grand Macho je opravdu velký model, který je schopen pasivně uchladit i 95W procesor, takže by měl zvládnout třeba i moderní Core i7-6700K.
Nicméně pak bude záležet na tom, zda s tím Thermalright počítá třeba i u sestavy, která bude rozložená na stole, nebo vyloženě spoléhá na to, že vzduch kolem a skrz chladič rozpohybuje zadní ventilátor v počítačové skříni. Je ale zřejmé, že pokud skříň nebude dostatečně odvětrávaná, pak nám procesor pasivně neuchladí ani takovýto grandiózní Macho.





Na tomto chladiči přitom není nic neobvyklého. Jde o přerostlý věžovitý model s velkou základnou, v níž je uzavřeno celkem sedm duálních heatpipe. Ta protínají obrovská žebra, jež jsou stejně jako u letité série High Riser proděravěna, aby skrz ně mohl procházet vzduch. Vylomené packy se také budou o sebe opírat, čímž se celkově značně posílí struktura celého chladiče.





Le Grand Macho se svými 7 heatpipe a 900 gramy navazuje na model Macho (6 heatpipe a 710 gramů), ovšem ještě nad ním bude stát vlakový Thermalright HR22 s osmi heatpipe a hmotností 1120 gramů. A jak můžete vidět z fotografií, výrobce myslel na blízké sloty s paměťmi RAM, kvůli nimž jsou první tři žebra zkrácena. Problémy by neměly být ani s místem pro grafickou kartu v prvním slotě.





Kompatibilita je zaručena pro Intel Socket LGA 775/1150/1151/1155/1156/1366/2011/2011-3 a AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+, přičemž výrobce tento chladič dle vlastních slov již testoval v několika systémech založených na deskách ATX a Micro ATX. U takto velkého chladiče ale pochopitelně nelze zaručit, že se vždy do naší sestavy vejde.

Celý chladič ale má zabrat prostor o rozměrech 150 x 125 x 159 mm (H x Š x V), takže zase tak moc velký není. Použité heatpipe mají průměr 6 mm, žebra jsou 0,4 mm tlustá s 3,1mm rozestupy a mezi žebry a povrchem základní desky v oblasti paměťových slotů je až 54 mm místa (více se dozvíte na stránkách výrobce - viz zdroj). K chladiči pak můžeme volitelně připojit až dva 120mm ventilátory, čímž získáme možnost uchladit procesor se spotřebou až 300 W.

Zdroj: Thermalright
reklama