reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.12.2008, Jan Vítek, aktualita
Společnost NVIDIA oznámila, že firma THQ, světový vývojář a vydavatel počítačových her, si vybral technologii NVIDIA PhysX pro použití v jeho studiích po celém světě. PhysX se přitom hodí nejen pro PC, ale také pro designování fyzického...
a1bcd | 20.12.200813:27
Jeno plané řeči a bohapusté žvásty:

"PhysX to má těžké z jediného důvodu, je natolik napřed, že ani AMD, a Intel a ani MS nemůžou dovolit aby se prosadil. Takže udělají vše pro to, aby ho pohřbili a nejspíš se jim to povede. Výsledkem bude engine, který bude umět to co PhysX dneska ovšem tak někdy za 3¬­-5 let.­"
Nejsem si vědom, že by tu 3­-5 let Nvidia počítala fyziku a ostatní o tom ani netušili. Nvidia má jiný problém, AMD má mnohem výkonnější grafiky RD770 1,2Gflops a nyní na 40nm je tento výkon nabízen již pro pro slabší čipy s 128bit sběrnicí, navíc tento čip míří k přímé komunikaci s GPU na úrovní jádra ­(Fusion­), proto bylo nutné vytvořit jistý standard Open CL, který tvořilo ATI­- AMD spolu s ostatními již od roku 2000! Jakákoliv GPU spolipracující s CPU na úrovni jádra bude mnohem rychlejší než nejvýonější GPU s fyzikou od Nvidie.
PhysX, není součástí DX11 ani Open CL, jakou má tedy budoucnost krom neustálých planých řečí? Jaký pak má Nvidia náskok, když nemá doposud DX10.1? ...
Odpovědět0  0
Ondry (3) | 20.12.200815:27
Ja se v tom moc nevyznam ale asi mas pravbu ale s tim koncem moc nesouhlasim DX10.1 byl marketingovej tah AMD a mozna to melo podil na prodejich ale pochybuju za to mohlo opravdu dobry jadro RV?770 ze AMD srovnalo prodeje s Nvidiou. Ted prijdou DX11 a AMD DX10.1 vubec nevyuzije, protoze to podporuje jenom malo hernich vyvojaru a kdyz jo tak to bude jenom na chvili nez prejdou na DX11
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 20.12.200820:03
Nvidia odkoupila PhysX od firmy Ageia, která PhysX vyvíjela opravdu roky.
Pokud jde o výkon GPU v GFlops, který uvádí AMD pro Radeony, jedná se o teoretické maximum, které je v praxi nedosažitelné. Vychází to tak vysoko, protože jejich GPU umějí teoreticky v jednom cyklu zároveň násobit i sčítat a tak reálný výkon násobí dvěma. O výkonu GPU nejlépe hovoří aplikační testy a tam vycházejí naprosto srovnatelné výsledky, což by ti mohlo naznačit, že uváděné GFlops hodnoty jsou pro praxi nedůležité.
Pokud jde o Fusion a obdobný projekt Intelu, nejde, alespoň zatím, o vývoj supervýkonných grafik, ale naopak o spojení CPU a inegrované grafiky, tedy o kancelářské a low­-end řešení.
DX 10 ­/ DX 10.1 je problém MS, který je garantem technologie DX, protože specifikace MS ohledně DX 10 byly postupně měněny, došlo k tomu, že místo jednoho standardu tu máme dva. Bez ohledu na to GPU Nvidie zvládají řadu funkcí obsažených v DX 10.1 velmi dobře o tom svědčí jejich výkon v těch pár hrách které DX 10.1 využívají.
DX 10 MS naprosto nezvládl, dodnes je DX 10 nedostupný pro zhruba 80 % uživatelů PC, protož nemají na svých strojích Visty.
Open CL by mělo být součástí DX 11 a Nvidia je jedna ze společností, které Open CL vyvíjejí a podporují. Open CL je spíše něco jako CUDA a není vyloučené, že PhysX může být implementován i pomocí něho.
Pokud jde o plané řeči, tak CUDA a PhysX fungují, Havok jenom omezeně na CPU a DX 11 je zatím schované u MS.
Já osobně jsem pokud jde o budoucnost PhysX spíše mírně skeptický, právě kvůli odporu velkých firem, na druhou stranu fyzika na PC má budoucnost a tak nebo tak se bude ubírat cestami, které PhysX prošlapal.
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 19.12.20086:39
Slušelo by se podotknout, že PhysX je v současnosti jediný opravdu fungující fyzikální model využívající výkon GPU. Ostatní varianty jsou buďto pomalé a z fyzikálního hlediska mnohem méně kvalitní, nebo se jedná o pouhé sliby do budoucna.
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 19.12.200823:30
...tak, ako by sa aj slušilo podotknúť, že PhysX tu už s nami nebude, takže si ho rýchlo bežte užiť, kým máte možnosť ;­)
No ak niekto verí tomu skvelému marketingu Nvidie, tak len tak ďalej ­- verte tomu, že PhysX je úžasná budúcnosť ;­)

PS: Technologia to nie je zlá, lenže je to uzavretý štandart a to je bohužiaľ smola no...ešte, že tu máme zakrátko Havok fungujúci na GPU ;)
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 20.12.20080:14
PhysX tu je a funguje.
Havok na GPU je zatím jenom na PR prospektech, ale hlavně, že mu věříš.
Pokud jde o licencování, Nvidia nabízí maximální podporu vývojářům, zatímco u Havoku by si měli platit za každou knihovnu zvlášť.
PhysX to má těžké z jediného důvodu, je natolik napřed, že ani AMD, a Intel a ani MS nemůžou dovolit aby se prosadil. Takže udělají vše pro to, aby ho pohřbili a nejspíš se jim to povede. Výsledkem bude engine, který bude umět to co PhysX dneska ovšem tak někdy za 3­-5 let.
Přitom Nvidia nabídla PhysX AMD volně ...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.