reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadrippery 3000 mají nabídnout i osmikanálový přístup k RAM

10.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Threadrippery 3000 mají nabídnout i osmikanálový přístup k RAM
Vypadá to, že AMD nám opravdu hodlá nabídnout jednu z hlavních výhod, které doposud měly oproti Threadripperům procesory EPYC. Jde o osmikanálový přístup k operační paměti, což by měla být výhoda platformy WRX8. 
Nedávno se objevila označení nových čipových sad AMD, a sice TRX40, TRX80 a WRX80. Nyní máme jejich nástup zmíněn ještě od jednoho zdroje, a sice GamersNexus, přičemž v tomto případě už jde konkrétně o TRX4 a WRX8. Ale ať se budou nové sady jmenovat jakkoliv, důležité je to, co představují. 
 
 
 
Nově se tak mluví jen o dvou platformách, a sice TRX4 se čtyřkanálovým přístupem do paměti a WRX8 s osmikanálovým a osobně bych se nedivil, kdyby vedle nich už nebyla žádná TRX8 či TRX80, protože dle původní zprávy mezi ní a WRX8 není žádný významný rozdíl. 
 
Nové informace ale potvrzují především podporu osmi kanálů na WRX8, což by dříve kvůli celé architektuře Threadripperů možné nebylo, nebo jen s obtížemi kvůli tomu, že paměťové kanály se braly po dvou ze čtyř samostatných a propojených čipů. V případě nové generace procesorů využívajících I/O jádro to může být daleko snadnější, neboť přes to probíhá jednotná komunikace dále přes patici a pak může procesor jednoduše aktivovat čtyři, nebo plných osm kanálů. Je také pravděpodobné, že se budeme mezi tím rozhodovat už při koupi a Threadrippery s osmi kanály pro WRX8 budou prodávány jako jiná a o něco dražší SKU.
 
 
To už závisí na AMD, stejně jako to, zda procesory pro WRX8 nepřijdou zároveň s více (až 64 jádry), zatímco modely pro TRX4 budou limitovány třeba 32 jádry. I zde půjde čistě jen o libovůli výrobce. 
 
GamersNexus mluví o tom, že TRX4 jako klasická HEDT platforma bude nabízet podporu UDIMM se dvěma DIMM na kanál s maximální kapacitou 256 GB (rovněž na kanál), takže maximálně s 1 TB RAM. Dále tu je podpora 64 linek PCIe 4.0, z nichž 16 může tvořit porty SATA. O rozdělení procesorů dle platforem pak vypovídá to, že se mluví o jisté skupině A s maximálně 280W TDP, Tcase Max 60 °C a Tctl Max 100 °C. 
 
Platforma WRX8 už je čistě pro pracovní stanice, takže můžeme uvažovat o konkurenci pro Intel Xeon-W. Slibována je podpora UDIMM, RDIMM i LRDIMM s jedním modulem na kanál a celkovou možno kapacitou 2 TB. Oproti TRX4 tato platforma přijde o možnost přetaktování, ale nabídne 96 až 128 PCIe 4.0 (až 32 pro SATA) a skupinu procesorů B rovněž s 280W TDP, ale Tcase Max 81 °C (Tctl Max stále 100 °C). 
 
Zdroj: GamersNexus


reklama