reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tipy a triky v RivaTuneru

8.8.2005, Zdeněk Kabát, návod
Tipy a triky v RivaTuneru
RivaTuner je jeden z nejužitečnějších programů, které se mohou pod ruku grafického fandy dostat. Jedná se o utilitu, která zvládá mnoho věcí diagnostikou počínaje, přes přetaktování a odemykání pipelines, až po velmi detailní úpravy registrů.
Tento "výcuc" všech možných vlastností RivaTuneru bych rád zakončil kapitolou o souborech, které se s touto utilitou dodávají, nebo si je můžete sami vytvořit. Jedná se o databáze nastavení ovladačů, skripty pro jejich úpravu a předvolby, díky kterým můžete globální nastavení aplikovat kdykoliv chcete jen za pomocí systémové lišty.

7. Soubory RivaTuneru



7.1. Skripty



Skripty jsou soubory s příponou .rts, které naleznete v adresáři RivaTunerPatchScripts. Jsou to v podstatě malé programy určené k provedení nějaké elementární nebo i složitější operace. Soubory jsou asociovány (nebo je lze jednoduše přes Windows asociovat) k RivaTuneru, takže je můžete spouštět klasickým způsobem. Zde je význam nejdůležitějších z nich:

Common
  • BIOSChecksumGenerator.rts - vygeneruje CRC součet pro BIOS (v případě, že potřebujete určit shodu BIOSů je k nezaplacení)

ATi
  • ATIOverclockingAntiprotection w2k.rts - odstraní blok v přetaktování pro Radeony 9200/9500/9600 (od Catalystů 5.3 dále není třeba)
  • SoftFireGL w2k.rts - slouží k softwarové úpravě Radeonů na profesionální FireGL, ale navíc je třeba přeflashovat BIOS apod. (na delší vyprávění)
  • SoftR9x00 w2k.rts - softwarová aktivace pipeline na Radeonu 9500 -> Radeon 9700

nVidia
  • AnisoBoosterD3D w2k.rts / AnisoBoosterOGL w2k.rts - optimalizace anizotropního filtrování na GeForce3 (více v instrukcích)
  • nv4_mini.sys antiprotection.rts - slouží k odstranění bloku proti patchování ovladačů ForceWare 53.30 a novějších
  • NV4xBIOSSwUnitsMaskEliminator.rts - odstraní softwarovou masku pipeline na GPU NV4x
  • NV40BIOSHwUnitsMaskEliminator.rts - odstraní hardwarovou masku pipeline na GPU NV4x
  • NVStrapAntiprotection w2k.rts - odstraňuje ochranu proti ovladači NVStrap

Pozn.: Koncovka w2k.rts je určena pro operační systémy Windows 2000/XP, zatímco w9x.rts pro Windows 98/98SE/ME. Přítomny jsou vždy oba soubory.

To jsou jen některé z přítomných patchů, ale zdůrazňuji, abyste si před aplikací skriptu nejdříve ověřili, že ovladače jsou skutečně blokovány proti daným operacím. Dále je důležité použít skript na soubory před samotnou instalací ovladačů, jinak může celý systém spadnout. ATi skripty se aplikují na soubor ati2mtag.sys, nVidia má svůj nv4_mini.sys (příp. .sy_ pro instalační soubory).

7.2. Databáze



Databáze jsou soubory s příponou .rtd (RivaTuner Database), které v sobě obsahují všechny nastavení registrů, která vidíte na záložce Power User. Protože jsou v těchto registrech shrnuta nejen nastavení samotného RivaTuneru, ale také komplet ovladačů ForceWare, znamená jejich aplikace obnovení kompletního stavu z jiného počítače nebo předchozí instalace.

Přístup k databázím máte samozřejmě na záložce Power User. První unikátní se postaví při prvním spuštění programu, případné obnovení lze realizovat pomocí parametru / BUILD. S databází lze propojovat vytvořené předvolby (.rtp), lze je načítat a ukládat. Po nainstalování RivaTuneru máte k dispozici RTD soubory asi ke 200 verzím Detonatorů a ForceWare.

7.3. Předvolby (Presets)



Poslední věc, na kterou se podíváme, jsou předvolby. Jedná se o soubory s příponou .rtp, které se nacházejí v adresáři RivaTunerPresetsNVIDIA a které provedou dané úpravy registrů naráz, ale zároveň bez potřeby nahrávat novou databázi. Předvoleb se nachází v adresáři 6 pro ovladače, 16 pro hry a 28 pro profesionální aplikace.



K jejich aplikaci slouží záložka Launcher v hlavním okně RivaTuneru, kde stačí kliknout na "+" a vybrat položku "Regular item" (příp. při kliknutí držet Ctrl). V okně, které na vás vyskočí, nejdříve určete název prováděné operace, příp. klávesovou zkratku a poté již stačí vybrat, zda-li chcete spustit předvolbu, barevné schéma, displej, mód apod.


Závěr



V článku jsem snad zmínil většinu toho, co může smrtelník s RivaTunerem provést a doufám, že aspoň desetina z toho bude pro každého z vás užitečná. Většina uživatelů se asi spokojí s přetaktováním nebo odemykáním pipelines, ale možnosti monitoringu, spouštění programů při překročení mezní teploty, nastavení AGP, monitoru, grafických rozhraní atd. atd. také občas přijdou vhod. Pokud byste měli zájem o jiný software, napište do diskuse a já se případně pokusím vyhovět.

reklama