reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Tops and Flops roku 2011
18.1.2012, Petr Štefek, aktualita
Dnes si shrneme, co všechno se podle nás v roce 2011 nejvíce povedlo a společnosti se tím mohou po právu pyšnit. Zároveň se ale podíváme i na druhou stranu barikády, tedy na největší propadáky a pohromy minulého roku.
Miloslav Ponkrác | 24.1.20122:11
Co mě pořád mrzí je neustálé posuzování ze všeho z hlediska her. V IT se pohybuji a herní mašiny jsou v naprostém minimu oproti jiným využitím. To platí jak pro herní sestavy, tak i pro tento článek.

Například se silně přeceňuje nutnost externí grafiky, ale jestli se něco změnilo, tak to, že minulý rok byly provedeny výrazné kroky k tomu aby externí grafika umřela asi tak jako děrné štítky v minulosti.

Pamatuji doby, kdy se kupovala autmaticky do počítače externí zvukovka, dnes externí zvukovku koupí jen možná jeden z desetitísíce. Každý mnou navrhnutý a sestavený počítač – a že jsem jich minulý rok ovlivnil mnoho má do jednoho integrovanou grafickou kartu. Nikdo s tím nemá problémy, výkon integrované grafické karty na 99,9 % co lidi dělají stačí a to 0,1 % používá Crysis a podobné. Externí grafika v roce 2011, ale možná už 2010 jasně dala najevo, že pomalu končí.

Počítačové časopisy to dodnes nezaregistrovaly.

Pokud bych měl uvést výrazný fail minulého roku u nás – zavedení cla od 22 EUR u nás na zásilky ze zahraničí, což se IT dotýká velmi mnoho.

V České republice se minulý rok stala také revoluce – začalu nás trend elektronických čteček nastartovaný obrovským boomem objednávání Kindle.

Ruku v ruce s povodněmi a zdražením HDD se objevil trend SSD, který mohutně zesílil.

AMD Bulldozer byl spíše marketinkový fail, než fail samotného procesoru. On když nový CEO AMD vyhází celé reklamní a propagační oddělení pár dní před uvedením Bulldozeru a nové se zaučuje, tak Bulldozeru nepomohli. Bulldozer mířil jinam a určitě ne do her. Bohužel marketink ho uvedl ­(holt se zaučovali, právě nastoupili­) jako trhač asfaltu a tím Bulldozer znemožnil.

Jako větší fail bych od AMD uvedl spíše ukončení výroby Phenom II procesorů.

Kdyby to mělo být vyvážené, k Sandy Bridge by bylo třeba uvést, že ho provázejí neustálé problémy s deskami. Od SATA problému, přes desky Gigabyte, kterým hoří zdroj při přetaktování. Podle mého daň za rychlý sled změn patic i čipsetů, takže to vyšlo pořádně neodladěno.

A jestli bych něco přidal do seznamu – Microsoft Kinnect.

A nejvýznamnější revoluce minulého roku – nový standard jazyka C++.

Jako další fail bych přidal patentové války Apple vůči nejen Samsungu.

Názor na Google+, stejně jako iPad2, stejně jako Windows Phone7 je silně diskutabilní a značně subjektivní. Vlastně jsem ani tak moc nepochopil, co vlastně článek vybírá za události. Na jednu stranu jsou tu nové produkty, ale iPad je událost roku 2010. To, že od něčeho vznikla druhá verze? A co? Proč tu tedy není Firefox verze 9? Nebo Max OS X Lion? Nebo prostě nějaká dílčí verze třeba nového notepadu či nějaké již dávno ne novinky?

Odpovědět1  0
Tired (112) | 19.1.20129:02
Nepride vam cudne napisat absenciu Flashu ako negativum pre iPad 2 a pritom samotne adobe opusta flash pre mobilnu platformu. Myslim si ze absencia flashu na Apple zariadeniach bol spravny krok. Mimochodom nazvat iPad 2 failom roku ked je to najpredavanejsi tablet no neviem. Myslim ze omnoho viac tabletov sa tvarilo ze budu iPad killer a akosi kde nic tunic.
Odpovědět0  0
m1ch3l (2) | 21.1.201218:16
a je to tady :D jak se opovážil napsat, že to je fail :D:D
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 24.1.20122:22
To je naprosto v pořádku. Protože Adobe rezignovalo na Flash poté, co nebyl Flash v iPadu.

A Apple na to doplatí. Byl to jen a jedině Adobe, který způsobil zájem o Macy, protože Adobe programy z Maců udělaly profesionální grafická pracoviště. Adobe po útoku Apple na Flash rezignoval a nyní se soutředí na Windows, kde jsou Adobe programy lepší, než na Apple. Časem se to projeví, pokud už se neprojevuje, v nižším zájmu o desktop Macy.

Podle mého odstřelení Flashe Applem bude mít pro Apple dost drsné důsledky v nepříliš vzdálené budoucnosti.

-­-­-

Tablety jako iPad killer jsou marketinkovým žvástem. Pokud si někdo chce koupit napodobeninu iPadu, je nejlepší si koupit iPad. Pokud ovšem má jiné plány, je lépe si koupit něco jiného.

Pro mě byl iPad killer Amazon Kindle, protože dělá přesně to co jsem chtěl dělat s iPadem a dělá to dokonce mnohem lépe, než iPad. Čtení knížek a PDF, a občasný nouzový pohled na web či odeslání mailu. S bonusem, že to má přímo USB a ne nějaký protěžovaný iTunes a s měsíční výdrží na jedno nabití. Váha 214 gramů, rozměry do malé tašky. Díky Kindle jsem si nekoupil iPad, a pro mě je to Apple killer.

Sorvnávání technických parametrů je k ničemu. Mimochodem, včera jsem se byl ze zájmu podvat do obchodu, kde měli asi 20 druhů tabletů. Ten nejošklivější a nejdražší, aniž bych tušil, který to je – jsem vzal a ptal se co to je. Prý iPad2. Viděl jsem ho naživo poprvé v životě.

U Apple bych se spíš bál jestli najde cestu po smrti Jobse, protože to se může stát Apple killerem. Zatím se čeká co z Apple jako firmy dál vypadne.
Odpovědět0  0
Tired (112) | 24.1.20127:41
Teraz aby sme sa chapali spravne mate na mysli Amazon Kindle alebo Kindle Fire ? Pretoze samotne kindle je skvela citacka knih to je bez debaty. Kindle Fire je v podstate tiez tablet a pokial ma pamat neklame je tiez uzko spaty s Amazon sluzbami ktore nemaju take skvele pokrytie u nas ­(rozumej CR, SR ­) ako povedzme v USA. Tusim dokonca sa snim nedostanete ani do Android marketu teda pokial tam nenahhrate vlastnu Rom. Ospravedlnujem sa ak som vtomto mylne informovany. Aka je buducnost apple vyrobkov bez Steva Jobsa sa uvidi. Nemyslim si vsak ze Adobre rezignovalo na Flash koli tomu ze nebol v iPade. Myslim ze Jobs sa vyjadril jasne hned na zaciatku ohladne flashu. Mozno si len proste v Adobre uvedomilize flasj je proste nenormalny zrut vykonu ktory by po energetickej stranke mobilne zariadenia posielal dokolien. Nesnazim sa obhajovat vyrobky Applu. Kazdy si kupi co jeho oko a srdco oslovi. Jedine co mi prislo divne nazvat iPad 2 failom ked sa skvelo predaval ludia su snim spokojni a popritom bolo zopar tabletov ktore mali velke oci a nic ztoho.
Odpovědět0  0
Miloslav Ponkrác | 24.1.201217:32
„Teraz aby sme sa chapali spravne mate na mysli Amazon Kindle alebo Kindle Fire“

To první.

-­-­-

„Nemyslim si vsak ze Adobre rezignovalo na Flash koli tomu ze nebol v iPade.“

Já si myslím, že Adobe rezignovalo na Flash po útoku Jobse na Flash. Jestli něco Jobs uměl, tak to barnumskou reklamu na kdejakou ptákovinu. Takže jeho útok na cokoli byl dost účinný.

Nicméně Apple to dostane podle zásluh. Drsný útok na pro něj velmi klíčovou firmu na jeho osobní počítače – hm to je velmi odvážné. Něco jako Jan Hus, který byl ochoten umřít za svoje názory.

Tyhle nepodstatné drobnosti rozhodují o bytí a nebytí firem. A Apple to časem přinese větší problém než čeká.

-­-­-

„Myslim ze Jobs sa vyjadril jasne hned na zaciatku ohladne flashu.“

Já hlavně myslím, že Jobs se stal diktátorem drsného ražení. On nezaútočil jen na flash, on zaútočil také na své vývojáře. Zakázal všechny programovací jazyky kromě C­/C++­/Objective C­/HTML5. Začal drsně cenzurovat aplikace. A to jsem výčtem jen tak na setině jeho diktátorských počinů.

Apple pak po smrti Jobse si buduje skvělé renomé nabubřelými právními spory, kde už jedná jako mafiánský boss bez trocha studu. Peníze nesmrdí.

Ale hlavně Apple udělal jednu inovaci, která vyústí, pokud jí nezmění v tom, že proti sobě bude mít mnoho silných firem. Jestli se na to Apple cítí, nevím, ale protože je to vcelku novinka, je dobré jí sledovat, bude to zajímavý precedent.

Kdysi se soudily firmy proto, že chtěly prachy za licence. Apple se začal soudit a Steve Jobs prohlašoval, že nechce prachy, chce prostě aby existoval jen Apple výrobky a konkurence ne. To je poprvé, kdy firma nechce peníze, ale poprvé se soudí o to, aby byla monopolem na tablety. Soudní pře má zajistit Apple ne peníze, ale monopol. Tedy inovace.

Pokud by se to i Apple podařilo, pak by to byl jeho konec. Jakmile by se stal monopolem, následně by ho antimonopolní úřad nuceně rozdělil na několik částí. Tedy oslabil. A následně přikázal licencovat jeho věci dalším firmám.

Tedy tento soud nemá smysl. Už jenom těmito přemi si Apple dělá špatné renomé a silné nepřátele. A výhra by bylo Pyrrhovo vítězství rovněž.

A stále jsme ani na setině jeho diktátorství. Když to takhle půjde dál, bude mít Apple moc nepřátel na straně firem. A zase tolik peněz nemá, aby si proti sobě poštval a bojoval třeba s deseti neadnárodními koncerny.

-­-­-

„Mozno si len proste v Adobre uvedomilize flasj je proste nenormalny zrut vykonu“

Ale houby, prostě si jen uvědomili, že Steve Jobs je prostě slyšet a jeho antireklama na Flash je zabijákem.

A také si uvědomili. že orientace na Apple je krávovina, a podle toho se zařídí. A je otázka, jak moc to pomohlo Apple.

-­-­-

„Nesnazim sa obhajovat vyrobky Applu. Kazdy si kupi co jeho oko a srdco oslovi. Jedine co mi prislo divne nazvat iPad 2 failom“

Mě to taky přišlo divné nazvat iPad2 failem, ale upřímně, článek je nevyváženým výběrem i hodnocením hodně zmatečný tak jako tak. Subjektivita a strannost z článku kouká příliš okatě.
Odpovědět0  0
walkeer_CZ | 24.1.20129:33
Vazeny pane autore, dekuji za velmi zajimavy clanek, ale nazvat jeden z nejprodavanejsich vyrobku v historii sveta, ted mluvim o ipad2, jako propadak toku, to vyzaduje budto notnou davku ignorance ci primo nenavisti vuci applu, nebo naprostou nevedomost a predevsim nedostatek usudku a inteligence. Je treba si uvedomit, ze to je evoluce produkcu, ktery vytvoril novy trh, definoval nove zarizeni a predevsim, ma obrovske prodejni uspechy; prodalo se jich hodne pres 50milionu. Kolik se prodalo vasich vychvalovanych nokii s widlema, ktere maji tak zastarale jadro, ze ani nepodporuji SMP? dekuji za komentar
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 24.1.201210:14
To není o nějaké nenávisti k Apple, ale především o tom, že iPad 2 není po technologické stránce tak neotřesitelně na špičce jako tomu bylo u prvního. To, že se něco prodává, ještě neznamená, že je to dobré. Výrobky Apple mám rád a jeden také vlastním:­). První iPad definoval spoustu věcí, ale druhý už prostě ne .....konkurence más tejný nebo vyšší výkon, částo i lepší design ­(Sony­) a dokonce i lepší displeje. Tohle by se výrobkům Apple stávat nemělo, a proto to považuji za neúspěch .... výrobek jako takový je jistě velmi dobrý, ale stačí to v případě Apple?¨

Odpovědět0  0
walkeer_CZ | 24.1.201210:45
Aha, takze kazda evoluce kazdeho vyrobku musi byt nutne revolucni, jinak to je propadak roku, ano? To ale nemysliste vazne, ze ne. Ipad 2 ma oproti jednicce dualcore, 4x silnejsi GPU, je tenci a lehci, vydrz je stejna. To mi neprijde jako zrovna malo. Jako odbornik byste mohl vedet, ze zmena rozliseni by prinesla moho problemu pro aplikace, navic dostatecne velky dispplay s 300dpi v te dobe nebyl v potrebnem mnozstvi k dispozici, takze apple udelal jedine dobre, ze s vymenou LCD pockal na ipad3, ktery 300dpi mit bude. kdyby to udelal jinak, tak byste zase mudroval, ze je na novy display s vetsim rozlisenim malo aplikaci...
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 24.1.201210:27
A dodatek ... samozřejmě Apple trh tabletů nevytvořil, protože ipad přišel o roky později po uvedení prvních tabletů. Vytvořil poptávku a to je spíše dobrý marketing a sílá značky samotné.
Odpovědět0  0
walkeer_CZ | 24.1.201210:41
samozrejme ze vytvoril, protoze tech par kusu tabletu rocne, ktere se do te doby prodavaly, muzeme zanedbat a oznacit za nepresnost mereni.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 27.1.201212:27
A neni nejprodavanejsim tabletem IPAD treba i proto, ze mnoho mesicu si spousta lidi chtela koupit tablet od SAMSUNGu a holt to proste neslo??? Protoze ja APPLE je holt velky a ma hodne pravniku a velky vliv??? A taky i tim, ze amici jsou proste blby a jdou po trendu... Sice IPAD nic moc v porovnani s konkurenci neumi, ale proc bych kupoval neco jineho kdyz to ma kazdy a je to IN...
Odpovědět0  0
gallind (17) | 18.1.20129:05
Chyba tu este vo failoch Apple 4S
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 18.1.20129:09
Přemýšlel jsem o jeho zařazení, ale zase na druhou stranu 4s není tak špatný a Apple S verze dodával běžně. Jen jsme asi čekali iPhone 5:)
Odpovědět1  0
Miloslav Ponkrác | 24.1.20122:24
Pokud ovšem článek chtěl představovat nové verze všech zařízení a nikoli nová zařízení, pak tu chybí asi 789789789 nových verzí všeho hw co minulý rok vyšlo.
Odpovědět0  0
walkeer_CZ | 24.1.201210:45
mas na mysli nejprodavanejsi smartphone od jeho uvedeni? tak to ja FAIL :)
Odpovědět0  0
Hellghar (47) | 18.1.20129:04
Přemyšlím, kde jste přišli na 2­-jádrový FX procesor od AMD?? Nejnižší verze je dvou modulový FX­-4000 čili čtyř jádrový CPU. Navíc to že ani samotný Windows 7 neumí bez nových aktualizací správně procesory Bulldozer využívat už zmíněno není... Nemyslím si, že by se CPU ­"FX­" a Llano nepovedly...
Odpovědět1  0
Petr Štefek (1098) | 18.1.20129:12
Upsal jsem s tím dvoujádrem ... opravím, děkuji. Ten patch pro Windows nic moc nezachránil, takže je celkem zbytečné kolem něj výřit vodu...
Odpovědět0  0
blue.sun | 18.1.201218:04
Teda... ale toho výra pošlete do lesa...
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 18.1.201218:09
pošlu:­) ... čeština je krásný jazyk:)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.