reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba: 26TB disky za rok, ve výhledu jsou i 40TB modely

9.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Toshiba: 26TB disky za rok, ve výhledu jsou i 40TB modely
Společnost Toshiba vypustila do světa novou roadmap, která se týká výhradně jen pevných disků. Ukazuje nám především to, jak se bude vyvíjet jejich kapacita, ale také se něco dozvíme o chystaných technologiích. 
Toshiba se chystá postupovat slušným tempem a během šesti let zdvojnásobit kapacitu 3,5" pevných disků ze 20 na 40 TB, ale nejdříve bude muset dosáhnout třech jiných vytyčených milníků. 
 
 
Ten nejbližší představuje 26TB disky, které chce firma představit do konce fiskálního roku 2022, který je nyní od nás vzdálen téměř 14 měsíců. Je tak o čtvrt roku posunut oproti kalendářnímu roku, čili tomu je třeba přizpůsobit i náš celkový pohled na tuto roadmap. 
 
Vidíme také, že právě 26TB disky mají představovat přelom mezi technologií Flux Control Microwave-Assisted Magnetic Recording (FC-MAMR) a Microwave Assisted Switching - Microwave Assisted Magnetic Recording (MAS-MAMR). Právě MAS-MAMR už můžeme považovat za "skutečnou" MAMR, čili technologii, kde bude zápis na nových médiích s nově vyvinutou záznamovou vrstvou umožněn teprve až za asistence mikrovln. Bez nich by se jednotlivé bity tvořené kousky zmagnetizovaného materiálu nevytvořily a Toshiba tu bude tedy potřebovat jak nové plotny od Showa Denko K.K. a také nové hlavy, které pro ni připravuje firma TDK. 
 
Tehdy se ještě zůstane na 10 plotnách, jaké mají i 20TB modely, na nichž si Toshiba ověří vměstnání další plotny, a to samozřejmě v disku naplněném heliem. Postupně se však začnou vyrábět dokonce už i 11plotnové disky a vedle toho už i Toshiba přejde i na technologii HAMR, kterou nyní prosazuje Seagate. V rámci HAMR probíhá také energeticky podpořený záznam dat, ale nejde už o mikrovlny, ale o laser zběžně zahřívající místo zápisu. 
 
Co se ale myslí onou "Multi stacking technology", která možná je a možná není spojena s využitím 11 ploten, to je otázka, kterou nám zveřejněná tiskovka vůbec neobjasnila. 


reklama