reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba a Western Digital mají novou továrnu na 3D NAND Flash

20.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Toshiba a Western Digital mají novou továrnu na 3D NAND Flash
Toshiba Corporation a Western Digital Corporation včera oslavily otevřené své nové továrny New Fab 2 v japonském Yokkaichi (prefektura Mie). V té se budou vyrábět nové paměti NAND Flash, které pomohou s transformací produkce z 2D na 3D paměti.
Nová továrna v Yokkaichi byla plánována pro dokončení v polovině tohoto roku, takže to nakonec společnosti Toshiba a Western Digital splnily. Vyrábět bude paměti flash určené pro chytré telefony, tablety a obecně úložná zařízení SSD a jak Toshiba říká, jde o důležitý krok v transformaci její výroby z pamětí 2D NAND Flash na 3D NAND Flash. Ty už musí dnes vyrábět každá firma, která chce pomýšlet na to, aby se udržela v popředí výrobců NAND Flash, kde je aktuálně stále nejviditelnější společnost Samsung. Právě 3D paměti totiž dnes nabízí nejvyšší datovou hustotu a také částečně řeší problém s klesající životností paměťových buněk se stále pokročilejšími výrobními procesy. Ovšem nyní se už rýsuje konec i 3D NAND Flash, které bude muset nahradit nová a nejspíše zcela jiná technologie.





Výstavba New Fab 2 začala v září roku 2014 a částečně byla dokončena již v říjnu 2015. V té době na jejím vybavení začaly pracovat společnosti Toshiba a SanDisk, ovšem ten byl letos v květnu akvizován společností Western Digital Technologies vlastněnou mateřskou Western Digital Corporation. První fáze výroby paměťových čipů začala už letos v březnu, ovšem továrna byla plně otevřena až nyní. New Fab 2 byla také postavena s ohledem na to, aby mohla být v případě potřeby rozšířena, a tím byla navýšena výrobní kapacita. To bude záviset především na stavu trhu s NAND Flash.





Satoshi Tsunakawa, prezident a výkonný ředitel Toshiby, k tomu řekl, že jeho firma chce do konce fiskálního roku 2018 mohutně investovat do paměťových technologií a připraveno má pro to až 860 miliard jenů, tedy asi 200 miliard korun.

New Fab 2 zabírá plochu cca 27.600 metrů čtverečných a má až pět pater. Toshiba v ní bude vyrábět také 48vrstvé paměti 3D NAND Flash, které však sama označuje za BiCS (Bit Cost Scalable). Budou to také 256 Gb TLC BiCS NAND, které se utkají i s paměťmi 256 Gb TLC V-NAND od Samsungu, jež mají rovněž 48 vrstev. Můžeme se tak těšit na novou vlnu SSD značky Toshiba a OCZ, ale kdy nastoupí na trh, to je otázka.

Zdroj: techPowerUp
reklama