reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba chce brzy dostat na trh 14TB disky

21.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba chce brzy dostat na trh 14TB disky
Zatímco společnosti Western Digital a Seagate se v poslední době předhánějí v tom, která co nejdříve dostane na trh 20TB nebo i větší disky, Toshiba dosud stála opodál. Nyní ale ohlásila, že chce co nejdříve dostat na trh modely s 9. generací technologie PMR.
Abychom byli v obraze, na trhu s pevnými disky už figurují jen tři společnosti: Seagate, který dříve akvizoval Maxtor a HDD divizi firmy Samsung, pak právě Toshiba a nakonec Western Digital, který prodává i pod značkou HGST (Hitachi). Právě HGST už má na trhu i 14TB disky, zatímco WD samotný slibuje díky nové technologii MAMR výhledově až 40TB disky. 


To vyprovokovalo Seagate, jenž už velice dlouho sází na technologii HAMR, aby už na příští rok slíbil 20TB disky s touto technologií. Pokud jsme v poslední době slyšeli o společnosti Toshiba ve spojení s HDD, pak to bylo spíše z mobilního sektoru a jinak jde o informace týkající se jejích SSD, v jejichž světle už HDD nejsou pro tuto firmu zcela evidentně tak důležité.

Lze tak říci, že Toshiba má oproti ostatním výrobcům disků právě tu výhodu, že je velice důležitý a silný výrobce pamětí Flash, jenomže to jí je málo platné, když ji táhnou dolů problémy celé mateřské korporace a aktuálně se řeší především to, kdo od ní odkoupí lukrativní polovodičovou divizi. Dle nejnovějších informací by to měl být WD, ale tady si opravdu bude třeba počkat na oficiální informace. 


Toshiba ale neustává ani ve vývoji pevných disků a chce pro další generaci využít plotny založené na 9. generaci technologie PMR od SDK (Showa Denko K.K.). To je velice důležité vzhledem k tomu, že firma nebude muset přejít na technologii SMR s překrývanými stopami, jež způsobují znatelný pokles výkonu při zápisu dat. 

 
starší pohled na vývoj kapacity (hustoty dat) pevných disků
 
V podstatě jde ale o to, co už bylo uvedeno v případě mobilních Toshiba MQ04, a sice o kapacitu 1 TB na 2,5" plotnu, což v případě 3,5" disků znamená kapacitu 1,8 TB a možnost výroby až 14TB disků, které firma plánuje na příští rok. 
 
Pokud se něco nezmění v nabídce konkurence, pak by Toshiba měla nabízet 3,5" PMR disky s nejvyšší kapacitou, neboť dnešní 14TB modely už využívají překrývané SMR stopy. S tím však lze počítat, neboť nová generace PMR ploten tu bude pochopitelně pro všechny a záleží pouze na Seagate a WD, zda ji využijí. 

 


reklama