reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba už na tom není jen špatně, rovnou čelí bankrotu

15.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba už na tom není jen špatně, rovnou čelí bankrotu
Vypadá to, že rok 2017 bude pro společnost Toshiba kritický a objevují se zprávy, že by v jeho průběhu mohla skončit jako firma, kterou známe. Včerejší události totiž přinesly změnu stavu firmy ze špatného na kritický.
Už delší dobu víme, že Toshiba se potýká s neblahými následky vstupu do společnosti Westinghouse Electric Company, kterou postupně ovládla. Už v roce 2006 si v ní pořídila většinový podíl a ten pak v roce 2013 rozšířila na 87 %, přičemž celkově za to zaplatila 7 miliard dolarů. Nedlouho poté se provalil účetní skandál, když v roce 2015 Westinghouse koupil americkou stavařskou společnost B&I Stone & Webster, kterou měl značně přeplatit a k tomu se přidala zpoždění ve výstavbě a s tím spojené vyšší náklady.





Toshiba tak už potvrdila, že od sebe odštěpí svůj polovodičový byznys, do nějž hodlá vstoupit nejspíše společnost WD. Tím chtěla získat ale jen asi 1,7 miliardy dolarů, přičemž včera firma oznámila, že bude muset odepsat rovnou 6,2 miliardy z hodnoty svých podniků pro výstavbu jaderných továren. Znamená to tak, že přijde o téměř celou svou investici do Westinghouse. Vedle toho Toshiba oznámila, že zpoždění několika projektů spojených s jadernými továrnami přinese další 3,4 miliardy ztrát. V reakci na to chce přezkoumat své dohody s různými energetickými společnostmi a hodlá se více zaměřit na zisky plynoucí z údržby jejich zařízení, než z výstavby nových. Stále ale doufá, že prodá i další své reaktory AP1000. Jeden z takových má být letos zprovozněn v čínském Sanmen, což se ale mělo stát už před dvěma až třemi lety, a to je právě jeden z důvodů, proč má Toshiba tak velké ztráty a finanční potíže.

Negativní reakce na tyto zprávy už přicházejí třeba z Anglie, kde Toshiba vlastní 60 % firmy NuGen, jež měla za úkol postavit novou elektrárnu v Cumbrii. To se asi nestane, neboť Toshiba už plánuje svůj podíl v NuGen prodat firmě Korea Electric Power. V reakci na to všechno už předseda Toshiby Shigenori Shiga oznámil svou dnešní rezignaci. Bere na sebe plnou odpovědnost za výkon firmy, která požádala o další měsíc na přípravu finanční bilance pro Tokijskou burzu. Hodnota akcií Toshiby se aktuálně prudce propadá a od poloviny prosince už klesla na polovinu.





Očekává se, že Toshiba se nevyhne vyhlášení bankrotu a pokud chce přežít, bude také muset prodat mnoho svých aktiv (nebo opět jednou zasáhne Japonská vláda?). Její smůla je i v tom, že nikdo od ní nechce koupit její firmy podnikající v nukleární energetice, ale tomu se nelze divit, když jde aktuálně o ekvivalent černého Petra. Mohla by sice prodat celý svůj polovodičový byznys a získat přes 13 miliard dolarů, což by sice zaplatilo dluhy, jenomže tím by se zbavila vydělávajících podniků a zůstaly by jí krom jiných problémové jaderné společnosti.

Zdroj: Extremetech
reklama