reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link uvádí výkonné routery AC1900 a AC1750

7.1.2014, Jan Vítek, aktualita
TP-Link uvádí výkonné routery AC1900 a AC1750
TP-Link si připravil dva nové domácí routery, které pracují se standardem Wi-Fi 802.11ac, díky němuž poskytnou především podstatně vyšší datovou propustnost v porovnání se starým, ale rozšířeným 802.11n. Očekávat můžeme propustnost až 1,9 Gbps.
Lepším modelem z nové dvojice je pochopitelně router TP-Link AC1900, jehož se týká maximální kombinovaná propustnost 1,9 Gbps, na níž se bude svými 1,3 Gbps podílet 5GHz kanál a zbylých 600 Mbps dodá 2,4GHz kanál. Dále tu máme jistou technologii Beamforming, která má pracovat se signálem pro zvýšení dosahu ke koncovým zařízením.





Ethernetové porty jsou zde samozřejmě s propustností 1 Gbps, přičemž hardwarový překlad adres zde zajistí propustnost přes 900 Mbps mezi WAN a LAN. Pro připojení dalších zařízení, čili tiskárny nebo úložného zařízení, poslouží jeden port USB 3.0.

Aplikace TP-Link Tether poslouží ke konfiguraci routeru z chytrého telefonu a také k prohlédnutí aktuální síťové mapy, správy připojených zařízení, streamování multimédií a nastavení omezení provozu, třeba kvůli dětem. Samozřejmostí je již podpora IPv6 a dále se nezapomnělo na tlačítko pro okamžité vypnutí Wi-Fi sítě, tlačítko WPS pro snadné nastavení sítě a Easy Setup Assistant pro nastavení.

Označení routeru TP-Link AC1750 stejně jako v předchozím případě vychází z maximální datové propustnosti, čili tu máme až 1750 Mbps, přičemž 1,3 Gbps zajistí stejně jako u AC1900 5GHz kanál a snížená je pouze propustnost u 2,4GHz, a to na 450 Mbps. Tento router ale má jednu podstatnou výhodu, a to podporu PoE, čili napájení připojených zařízení po ethernetovém kabelu.

Jedná se tedy spíše o podnikový router, a to i díky možnostem správy. Je tu možnost centralizovaného ovládání více routerů najednou s možností automatického rozšíření změn v nastavení z jednoho routeru na další. Pro autorizování přístupu do sítě pak poslouží Captive Portal, který nutí uživatele při přihlašování souhlasit s nastavenými podmínkami či uvést ID a heslo. Tento router přijde na trh až ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Zdroj: techPowerUp
reklama