reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Transport budoucnosti: bude Hyperloop svištět po Slovensku?

13.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Transport budoucnosti: bude Hyperloop svištět po Slovensku?
Hyperloop je projekt, který přináší řešení dopravy budoucnosti. Je rychlý a šetrný k životnímu prostředí a vypadá to, že první dráha se bude stavět přímo za rohem - u našich slovenských sousedů v Bratislavě.
Hyperloop je nápad, který má na svědomí americký podnikatel Elon Musk, jehož můžete znát i jako CEO automobilky Tesla Motors. Sám se však projektu vzdal a ujaly se ho soukromé firmy, jež nyní usilují o realizaci tohoto transportu budoucnosti.

O co se vlastně jedná? Hyperloop vypadá jako obří potrubí umístěné na sloupech vysoko nad zemí. V tubusech se pak obrovskou rychlostí pohybují hliníkové kabiny s pasažéry nebo nákladem. S obrovskou rychlostí až 1200 km/h je Hyperloop schopen efektivně a rychle dopravit cestující či zboží na požadovanou vzdálenou destinaci.

Tunel je podtlakovaný, takže v něm není téměř žádné tření. To slibuje především nízké energetické náklady na pohon Hyperloopu - ten bude zajištěn elektromotorem.



Celý systém je také šetrný k životnímu prostředí, a mohl by tak vyřešit světový problém s dopravou. Tím, že je postaven na sloupech, nezasahuje do přírody a neničí ji jako cesty pro auta. Tunely povedou co nejpříměji - aby cesta byla co nejkratší a aby se při zatáčení nemuselo zpomalovat.

Prvotní plán firmy Hyperloop Transportation Technologies byl postavit dráhu v Americe, a to konkrétně mezi městy San Franciscem a Los Angeles, nyní však přišla s novým nápadem. Protože chce HTT začít na kratších vzdálenostech, zaměřila se na naše sousedy a první trasa by měla vést přes slovenskou Bratislavu.

Protože se jedná o rychlý dálkový transport, dává smysl, že Hyperloop bude spojovat hlavní města. První trasa bude propojovat tři blízké metropole - povede přes Vídeň do Bratislavy a pak do Budapešti.

V budoucnosti se Hyperloop bude stavět na mnohem větší vzdálenosti, nyní ale postačí 56 km vzdušnou čarou mezi Vídní a Bratislavou a zbývajících 160 km do Budapešti. Co je však podstatné, za cestu z rakouského hlavního města do Bratislavy by člověk stihl akorát tak posvačit, Hyperloop je totiž schopný vzdálenost překonat za 8 minut. Do Maďarska to nebude trvat o moc déle, jen 10 minut.


Cestující i náklad, na souši i ve vodě (Zdroj: hyperlooptech.com)

Dále je zde i možnost, že k Bratislavě by se Hyperloopem daly připojit i Košice, které jsou už přece jen trochu dál - 400 km. Jenže ani jedna z drah není zatím jistá, nic není oficiálně dohodnuto. Je to zatím jedna z možností.

V současné době mají Hyperloop Transportation Technologies v plánu především vybudovat testovací okruh v Kalifornii ve Quay Valley, ten má být hotový do roku 2018. Druhá, konkurenční společnost, jež se o Hyperloop zajímá, je Hyperloop Technologies, ta bude testovat v Nevadě.

Zda Hyperloop na Slovensku skutečně bude, se dozvíme až v následujících několika letech. Jisté ale je, že slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák je projektu nakloněn.

Zdroj: engadget.com
reklama