reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: ceny DRAM možná mírně porostou, NAND Flash budou zlevňovat

17.12.2020, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: ceny DRAM možná mírně porostou, NAND Flash budou zlevňovat
V říjnu se mluvilo o tom, že ceny pamětí DRAM i NAND Flash mají ve zbytku letošního roku spíše ještě klesat, ovšem nyní se TrendForce přihlašuje už s předpovědí týkající se první čtvrtiny příštího roku. 
TrendForce se pochopitelně může ve svých předpovědích mýlit a především nemůže dopředu počítat s nenadálými událostmi, jako jsou přírodní katastrofy, politické problémy a jiné faktory, které mohou prudce zahýbat s cenami pamětí na trhu, a to bohužel z našeho pohledu spíše v tom negativním směru. 
 
 
Dá se říci, že na našem trhu se cena pamětí DRAM v modulech DDR4 už dlouho drží na stabilní úrovni a ceny SSD stále vytrvale a postupně (velice) mírně klesají. Samozřejmě ale záleží na tom, jaké produkty sledujeme, neboť to neplatí pro všechny bez výjimek. 
 
Dle TrendForce v nejbližších třech měsících nemají přijít žádné velké změny, co se týče cen pamětí DRAM a NAND Flash. V případě pamětí pro PC mají být spíše stále stejné a jen mírně klesat mají v případě serverových pamětí a bohužel pak i v případě pamětí pro grafické karty. Tím se potvrzují nedávné zprávy o tom, že NVIDII i AMD trápí nedostatek GDDR6. Pokud ale máme v zaměřovači nové moduly DRAM pro naše PC, nemusíme s jejich nákupem moc spěchat, alespoň ne kvůli cenám. 
 
 
Nedávno byl také Tchaj-wan zasažen sérií zemětřesení, jež vycházela právě v oblasti poblíž průmyslově silného severu ostrova. Avšak jak ukazuje doprovodná grafika, následovaly pouze kontroly, které nenašly žádný problém ani v jednom případě. Vliv na produkci a případně na ceny DRAM tak nebyl žádný. 
 
 
V případě pamětí NAND Flash na trhu stále vládne přetlak nabídky nad poptávkou a výhled na první kvartál je dle TSMC jasný, ceny budou dále klesat o 5 až 15 procent dle sektoru, takže se můžeme těšit na pokračující mírný pokles cen SSD na trhu. Dle analytiků je tato situace výsledkem toho, že počet výrobců NAND Flash dalece překračuje počet výrobců pamětí DRAM a i díky tomu je na trhu nadbytek, přičemž mnozí výrobci neustále navyšují svou produkci s ohledem na kapacitu, a to především díky zavádění nových technologií zvyšujících počet paměťových vrstev. 
 
Zdroj: TrendForce


reklama