reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Třetí tisícovka na krku: ATI Radeon HD 3850/3870 a jeho technologie

15.11.2007, Petr Papež, článek
Třetí tisícovka na krku: ATI Radeon HD 3850/3870 a jeho technologie
Dnešním dnem končí NDA na jeden z nových produktů ATI/AMD. ATI Radeon HD 3850 a HD 3870 jsou grafické karty určené do středního cenového segmentu. Pojďme si projít co o nové kartě povídá samotná ATI a jak je to ve skutečnosti.
Kapitoly článku:

ATI Radeon HD 3850 a HD 3870


Právě prvními grafickými akcelerátory s podporou DirectX 10.1 jsou karty ATI. ATI zatím vypustila na trh dvě varianty. Jednu s typovým označením HD 3850, druhou HD 3870, obě z řady Radeon. Že Vám přijde značení zvláštní? Ano, u ATI končí éra přípon a "přídavků" za slovy. Značení tak více připomíná značení procesorů. První číslice (3) naznačuje generaci stejně jako tomu bylo dříve, druhá cifra označuje rodinu grafických čipů, poslední dvě jsou pro odlišení jednotlivých výkonnostních variant. Pro spotřebitele je to krok zcela správný. Už nemusí zjišťovat, zda je PRO více než GT nebo snad je nejhorší XT? Vyšší číslo vždy znamená novější/výkonnější grafickou kartu. Tedy zase až do doby, než si nějaký člen marketingového oddělení vzpomene, že potřebují zvýšit prodej pomalejších variant karet…




Co mají obě karty společného? ATI konečně zatáhla za správný konec provazu a vzdala prozatím boj o nejvýkonnější kartu. Obě karty jsou tak orientovány do nejprodávanějších segmentů trhu, měly by mít nízkou spotřebu a na svou cenu výborný výkon (to ostatně musí, aby porazily konkurenční zboží společnosti NVIDIA GeForce 8800 GT). K tomu je potřeba nejen výkon, nízká spotřeba, ale i reálná dostupnost.

Obě také používají nový čip ATI RV670. Čip je evolučním krokem po ATI R600 a je vyráběn novým 55 nm procesem u TSMC. Výrobní proces je již dostatečně odladěný, takže žádné zpoždění/nedostupnost by nastat neměla. Velikost jádra se snížila velmi razantně a to na přibližně 47% plochy celého R600. To způsobuje i úbytek tranzistorů ze 700 milionů na „ďábelských“ 666 milionů.




Už v minulém článku jsme zmínili rozhraní PCI Express 2.0 (navýšení rychlosti na 16 GBps oběma směry ze současných 8 GBps). ATI HD 3850/3870 jej také nově podporují. ATI dokonce uvádí výsledky oproti PCI Express 1.1 v šesti moderních hrách. Výkonnostní přínos se údajně pohybuje od 5% až nad 20%. Rádi bychom této hodnotě věřili, uvidíme až v nějakém testu s moderními deskami.






Mnoho z Vás používá notebook se samostatnou grafickou kartou. Nejednoho počítačového už napadlo: "Proč se úsporné technologie nepoužívají v desktopech?". Nevíme z jakého důvodu aplikování těchto technologií trvalo tak dlouho, avšak dnes se stávájí realitou. ATI souhrně technologie nazývá stejně jako u notebooků: PowerPlay. PowerPlay snižuje spotřebu při neúplném využití grafické karty. Např. proč by měla karta běžet na své maximum i v deset let starých 3D hrách? Dále dochází ke snižování frekvence čipů (pamětí a jádra), snižování napětí apod.


Rozdíl ve spotřebě. První tři sloupce jsou při plném zatížení, druhé tři při hraní nenáročných her a nakonec třetí sloupce ukazují výkon při "běžném" použití.




Poslední novinka je shodná s NVIDIA GeForce 8800 GT. Karta přejala od slabších grafických společníků HD 24/2600 UVD akceleraci videa. Snadno si lze odvodit, že buď akcelerace přes shadery není tak horká jak o ní ATI hovořila při uvedení HD 2900 XT nebo ATI změnila názor na tuto funkci. V každém případě je UVD v kartě integrované.


Umístění karet v cenových segmentech

ATI chystá vydat i grafickou kartu určenou pro highend. ATI Radeon HD 3870 X2 bude dvoučipové řešení uvedené někdy v příštím roce. Celá prezentace ATI včetně dalších zdrojů se soustředí víceméně pouze na schopnosti nového čipu. O samotném GPU se příliš nedovídáme. Specifikace jsou následující: počet Stream Procesorů je stále 320 (mějte na paměti, že se jedná víceméně o mainstreamové karty). Na rozdíl od karet NVIDIA, ATI nechává celému čipu stejnou frekvenci. Rozdíl dohání vysokou frekvencí celého čipu, ta je u HD 3870 775 MHz. Paměti mají definovanou frekvenci 2,25 GHz efektivně. Samozřejmě takto vysoká frekvence je dosažena použitím GDDR4 čipů. Šířka paměťové sběrnice je celkově 256 bitů.

Tedy až na jiné frekvence zůstává vnitřní uspořádání jednotek stejné jako u ATI Radeon HD 2900 XT. Asi nejzajímavější je hodnota matematického výkonu. ATI udává u HD 3870 497 Gflops při frekvenci jádra 775 MHz. Porovnáme-li to s HD 2900 XT (tj. HD 2900 XT @ 740 MHz), jsme po přepočítání na stejných hodnotách. Výpočetní síla architektury se tedy pravděpodobně vzhůru příliš neposouvala. Zato významně vzrostla efektivita (tedy poměr výkon/spotřeba), klesla spotřeba na přibližně 105 W (karta vyžaduje přídavné PCIe napájení). Chladič by měl být poměrně tichý a to 34 dBA. Nevýhodou je potřeba dvou PCI pozic.




Popis jednotlivých karet


Popis jednotlivých typů z "vnějších" hledisek


Popis architektury čipu. Za zmínku stojí zlepšený paměťový řadič (tedy stejně jako u NVIDIA GeForce 8800 GT) a poznámka, že karta má stejný výkon za takt jako ATI Radeon HD 2900 XT.


Porovnání spotřeby v poměru cena energií/výkon.

ATI Radeon HD 3850 je pouze okleštěná varinta. Má samozřejmě sníženou frekvenci jádra na 670 MHz. To dává se stejným počtem jednotek teoretický matematický výkon 428 GFlops. To je pokles o 16% oproti výkonnější variantě. Papírovou brzdou jsou 1,66GHz GDDR3 paměti. Paměti mají o „celých“ 10 MHz vyšší frekvenci než u ATI Radeon HD 2900 XT. Karta používá pouze jednoslotové chlazení s hlučností o 31 dBA. Spotřeba je 95 W, což je nad rámec napájení PCIe 1.1, proto je potřeba další napájení pomocí konektoru.




Všechny nové grafické karty ve společnosti té správné čipové sady a procesoru (tzv. platforma Spider - čipset řady ATI 7, procesor AMD Phenom a grafická karta HD 3xxx) lze zapojit i do quad CrossFire. Nově toto zapojení získalo název CrossFireX. Samozřejmostí je AFR (Alternate Frame Rendering) mód pro CrossFire ve Windows Vista. U toho každá grafická karta vykresluje jeden snímek a karty se v zobrazení vyrenderovaného obrazu střídají. Tento mód je výkonnější než SFR (Split Frame Rendering). Grafické karty zapojené v CrossFireX dovolují zobrazení až na osmi monitorech zároveň. Velmi pěkně lze vidět výsledek v tomto herním videu Microsoft Flight Simulator.




ATI ukazuje možnosti CrossFireX v zapojení Dual (dvě karty), Triple (tři karty) a Quad (čtyři karty). Malým písmem je uvedeno datum zprovoznění posledních dvou jmenovaných (první kvartál příštího roku).

Podívejme se na interní laboratorní testy ATI.


Výkon ATI Radeon HD 3870 (světle červená), ATI Radeon HD 2900 XT (tmavě červená) a NVIDIA GeForce 8800 GTS 640 MB (zelená).


Výkon ATI Radeon HD 3850 (světle červená), ATI Radeon HD 2600 XT (tmavě červená) a NVIDIA GeForce 8600 GTS OC (zelená).
reklama