reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s PC se loni opět propadl, a to o 6,2 %

12.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Trh s PC se loni opět propadl, a to o 6,2 %
Další celkový propad trhu s PC není nic neočekávaného, neboť herní hardware nemůže jeho celkový pokles zastavit. Jde tak za rok 2016 již o pátý pokles v řadě a celkové číslo mluví o 269,7 milionech prodaných počítačů.
Dá se říci, že hernímu hardwaru se loni celkem dařilo. Lidé mají větší zájem o herní monitory, které se jako jeden z mála typů hardwaru rychle rozvíjí a pak tu byl i nástup nových grafických karet se 14nm a 16nm čipy, z čehož těžila především NVIDIA. Ta ostatně zaznamenala rekordní tržby, marže i výdělek, a to především díky svým grafickým čipům Pascal. Ale ani AMD si se svými GPU Polaris nevedlo špatně. Dále se mohlo očekávat, že poté, co Microsoft v polovině roku oficiálně ukončil nabídku upgradu z Windows 7 a Windows 8.x na Windows 10 zdarma, bude to mít vliv na celkově vyšší prodeje počítačů. Jisté je, že to dohromady ani zdaleka nedokázalo zabránit celkovému poklesu na trhu s PC, který se objevil už popáté v řadě a oproti roku 2015 činí dle společnosti Gartner 6,2 procent.





Toto procento se tak netýká hodnoty prodaných počítačů, ale jejich kusů. Jde tak o spíše střední hodnotu s ohledem na čísla, která se ukazují od začátku propadu v roce 2012. Nejhorší byl rok 2013, kdy byl propad asi desetiprocentní a i v minulém roce to bylo slušných 8 procent. Nutno dodat, že různé analytické společnosti mohou ukazovat odlišná čísla, ale shodnou se na jednom: pokles na trhu s PC trvá a zatím moc nezpomaluje.

Co se týče nejsilnějších segmentů na trhu s PC, které v posledních letech vykazují stabilní růst, jsou levné notebooky a zařízení 2 v 1, o něž je tak stabilní zájem. To pochopitelně vedle již zmíněného herního hardwaru. Důvodem dalšího poklesu je jako obvykle obecná nechuť upgradovat sestavy, které leckomu stále stačí a PC také dále ohrožují stále schopnější mobilní telefony.

Firmy také uvádí, že lidé si kupují nové počítače spíše z nutnosti, než aby je chtěli. Jde tak o to, že si nový pořídí až v době, kdy ten starý doslouží, než aby chtěli nový počítač kvůli jeho schopnostem. To je ostatně už zmíněná nechuť upgradovat sestavy v bledě modrém. Znamená to také, že prodejní události jako Black Friday už přestávají být vhodné pro prodej nových PC a v poslední době se prodejci mají více zaměřovat na jiné produkty, jako třeba s cloudem propojené reproduktory, nositelnou elektroniku a jiný moderní hardware.

Z toho všeho vyplývá, že pro PC už těžko nastanou zlaté časy stabilního růstu, však co by se muselo stát, aby běžný uživatel opět prahl po novém počítači kvůli tomu, že ten mu dovolí pracovat/lelkovat/hrát lépe a efektivněji? To mohlo platit v době Athlonů, Pentií III nebo v případě notebooků před rokem 2011, ale dnes už ne, zvláště když se k tomu přidá chabý pokrok posledních let.

Dle prvotních odhadů se mimochodem stala největším výrobcem počítačů za rok 2016 společnost Lenovo s více než 20% podílem, za níž je v závěsu HP s 19,4 % a pak tu je Dell se 14,6 %. Ten je sice až třetí, ale jako jediný z uvedených měl zaznamenat růst prodejů.

Zdroj: KitGuru
reklama