reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump obnovil sankce proti Íránu, čekají se kybernetické útoky

10.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Trump obnovil sankce proti Íránu, čekají se kybernetické útoky
Donald Trump provádí jeden znatelný krok za druhým a vypovídá smlouvy, které mu nejsou po chuti. Jednou z posledních je dohoda s Íránem o ukončení jeho jaderného programu. Zavádí sankce a nyní se tak očekávají kybernetické útoky.
Írán a USA nejsou zrovna velcí kamarádi. Několik let byly na Írán kvůli jeho jadernému programu uvaleny sankce, na které tato země odpovídala početnými kybernetickými útoky. Většinou šlo o DDoS útoky na americké banky, které způsobily nemalé škody. V roce 2015 nicméně došlo k dohodě mezi Íránem a šesti dalšími zeměmi (USA, Čína, Rusko, Francie, Británie a Německo), že země ukončí svůj jaderný program výměnou za výrazné zmírnění sankcí.
 
Donald Trump
 
Donald Trump však Íránu nevěří a má za to, že ve vývoji nukleárních zbraní pokračuje i nadále. Tuto dohodu považuje za obrovský omyl a dle jeho slov neměla být nikdy podepsána. Proto se také rozhodl ji vypovědět a na zemi znovu uvalit sankce během následujících 90 dní, což se nelíbí mnoha zemím. Evropští spojenci se bojí nestability na trzích s ropou, okolní země pak zvýšené agresivity Íránu, ještě větší destabilizace regionu a větší pravděpodobnosti vzniku jaderné velmoci. USA se pak patrně může těšit na zvýšené množství kybernetických útoků jako odplata.
 
Metody útoků na počítačové sítě a důležité organizace nejsou Íránu vůbec cizí a jak již bylo zmíněno, v minulosti je bohatě používal nejen proti USA, ale také proti svým sousedům. Odborníci očekávají, že nejprve přijdou jen výhrůžné útoky.
 
Aktualizace (10:50): Objevují se zprávy, že íránská vláda se už snaží rekrutovat hackery na fórech zabývajících se bezpečností a hackováním, byť se dá očekávat horší kvalita a loajálnost takových hackerů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama