reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trumpův ban WeChatu zablokoval soud. Říká, že Donald nemá důkazy

21.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Trumpův ban WeChatu zablokoval soud. Říká, že Donald nemá důkazy
Americký prezident Donald Trump se rozhodl vydat výkonný příkaz, který měl uvalit ban na čínský komunikátor WeChat. Okresní soud mu to ale zatrhl a říká, že ban byl založen na základě nepodložených obvinění.
Donald Trump neustále bojuje s Čínou a vedle TikToku, kterému o víkendu dovolil založit americkou pobočku ve spolupráci s Oraclem a Walmartem, mu byl a je trnem v oku komunikátor WeChat. Ten dle jeho obvinění sleduje americké uživatele a zasílá data o nich zpět do Číny. Vydal tedy výkonný příkaz, který aplikaci zabanoval. To mělo znamenat, že měl zmizet z obchodů App Store a Google Play, stejně tak by nemělo být možné jej aktualizovat, nicméně uživatelé, kteří ho měli nainstalován z dřívější doby, by tímto neměli být zatím dotčeni. Jenže jako obvykle, i zde se ozvaly hlasy, které se ptají, zda má Trump pro svá obvinění důkazy.
 
WeChat logo
 
Soudkyně okresního soudu Laurel Beeler tak tento ban napadla a prozatím mu vystavila stopku (měl nabýt účinnosti v neděli 20. září). Podle ní a státních žalobců takový ban odporuje 1. dodatku ústavy ohledně svobody slova. Faktem totiž je, že WeChat je sice používán především v Číně a okolních zemích, jenže jej používají i příbuzní žijící v zahraničí. Takový ban tak výrazně omezuje možnosti spojení pro čínskou komunitu, pro kterou je v podstatě primárním prostředkem komunikace.
 
Zároveň podotýká, že není jasné, zda WeChat skutečně ohrožuje národní bezpečnost a Trump dle ní nepředložil pořádné důkazy, že by tomu tak skutečně mělo být. Podle žalobců je zde hodně alternativ a jestli se Trump bojí o národní bezpečnost, stačilo by zakázat aplikaci na telefonech vládních a jiných činitelů, ale není důvod ho zakazovat celému USA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama