reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní kapitalizace NVIDIE poprvé překonala Intel

9.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Tržní kapitalizace NVIDIE poprvé překonala Intel
Tržní kapitalizace společnosti NVIDIA, čili aktuální souhrnná hodnota všech jejích akcií na trhu, vůbec poprvé v historii překonala Intel. Tím se NVIDIA v tomto ohledu stala nejhodnotnějším americkým výrobcem čipů. 
Tržní kapitalizace pochopitelně není jediný ukazatel, co se týče hodnoty firmy a dá se říci, že může snadno být i velice pomíjivý. Závisí především na aktuální hodnotě akcií, která znásobena jejich počtem v oběhu určuje výsledné číslo, které se nyní srovnává s Intelem. Včera šlo o 248 miliard dolarů ve prospěch NVIDIE proti 246 miliardám dolarů Intelu. To z NVIDIE nečinilo nejhodnotnější americkou technologickou společnost, ale výrobce čipů, i když takového, který sám o sobě jako "fabless" společnost nedokáže fyzicky vyrobit ani jedno GPU. Na druhou stranu, kdyby se taková věc měl měla zohledit, pak by Intel mezi americkými firmami ani nemohl najít konkurenci. 
 
 
Především jde ale o to, že už zítra může být tržní kapitalizace obou firem naprosto odlišná, k čemuž by stačila jedna zpráva, která otřese důvěrou investorů v budoucnost jedné z nich, nebo je naopak přesvědčí k nákupu akcií druhé firmy.
 
 
Mnohem reálnější pohled na výkon společností nám může dát spíše přehled tržeb či dalších souvisejících finančních výsledků (marže, zisk) a v tomto ohledu je pozice Intelu stále nesrovnatelně lepší. Intel dokázal v předchozím roce utržit 71,9 miliard dolarů a NVIDIA oproti tomu 11,72 miliard, i když je pravda, že ještě v roce 2017 to bylo 6,91 miliard, čili její tržby jdou prudce vzhůru. A to by navíc měly i v tomto roce, kdy dle Reuters NVIDIA utrží kolem 14,6 miliard dolarů, zatímco v případě Intelu se očekává mnohem mírnější růst na 73,8 miliard.
 
Nelze ovšem jen tak přehlédnout, že od velké kryptoměnové kocoviny v druhé polovině roku 2018 hodnota akcií firmy NVIDIA vytrvale roste a už dávno překonala minulý vrchol (270 USD) a nyní se pohybuje už nad 410 USD. Nyní má NVIDIA navíc pro vypuštění nové generace grafik (Ampere) mnohem lepší pozici než právě v roce 2018, kdy se musela potýkat s kvanty naskladněných čipů Pascal a hráče přesvědčovala o výhodách generace Turing. Počátek nové éry jí může překazit snad jen AMD a jeho Navi 2X a my můžeme jen doufat, že půjde o důstojné konkurenty na obou stranách.  


reklama