reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TS15A: dosud nejvýkonnější chladič od Intelu

17.8.2015, Jan Vítek, aktualita
TS15A: dosud nejvýkonnější chladič od Intelu
Společnost Intel se rozhodla, že ke svým výkonným procesorům Skylake s označením K nebude přibalovat žádné chladiče. Pak bylo ale celkem zřejmé, že se chystá nabídnout nějaký vlastní model, který si k nim budeme moci dokoupit.
Rozhodnutí nepřibalovat BOXované chladiče k procesorům Intel Core i7-6700K a Core i5-6600K je logické, neboť lze předpokládat, že řada jejich nových majitelů bude mít k dispozici z předchozí sestavy nějaké vhodné chladicí řešení a pro ně by přibalený chladič byl jen zbytečnost navíc. A ostatně i ti, kteří žádný vhodný chladič nevlastní by asi nebyli za přibalený chladič vděční a poohlédli by se po něčem lepším, tišším a výkonnějším. Tím může být i nový samostatně prodávaný chladič Intel TS15A, jehož původ se však nezapře.





Už dle letmého pohledu je ale zřejmé. že TS15A nebude patřit mezi nejvýkonnější vzduchové chladiče na trhu. Zachovává si svůj design s měděným jádrem a radiálně uloženými žebry, ovšem na rozdíl od klasických modelů nejde o žebra z extrudovaného hliníku, ale samostatné plíšky. Ty budou k měděnému jádru nejspíše přiletovány, přičemž toto jádro bude podobně jako u předchozích modelů fungovat jako jedna velká heatpipe.





Intel tak sází především na podstatně zvětšenou aktivní plochu vytvořenou tenkými, vysokými a hustě uloženými žebry. Ovšem tenká žebra nevedou teplo tak dobře jako tlustá, což výrobci řeší právě pomocí heatpipe, které mají sloužit k rychlému rozvodu tepla i do vzdálených konců chladiče, což zde chybí. Další kapitolou je ventilátor, který vypadá na cca 90mm velikost a díky němu celý chladič tak trochu připomíná produkci firmy Arctic. Otázka je, při jakých otáčkách bude tento chladič efektivně pracovat a zřejmé je, že budou spíše vyšší, což znamená i vyšší hlučnost.

Ve srovnání s přechozími modely je ale TS15A zcela jistě krok kupředu. Na montážním systému se nezměnilo nic, však dosavadní způsob přichycení pomocí plastových trnů je dobrý, pokud jsme tedy s ním obeznámeni. Chladič je zatím v nabídce japonských obchodů, kde stojí v přepočtu 1000 Kč. U nás by to mělo být sice o něco méně (pokud se vůbec bude prodávat), ale i v Japonsku za oněch 5000 až 5500 jenů mohou zákazníci pořídit chladiče jako Scythe Mugen Max nebo Zalman Performa CNPS11X.

Zdroj: KitGuru
reklama