reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC a 6. generace CoWoS: začne výroba čipů pro až 12 HBM

26.10.2020, Jan Vítek, aktualita
TSMC a 6. generace CoWoS: začne výroba čipů pro až 12 HBM
Společnost TSMC mohutně investuje do nových technologií pouzdření, které sama nově označuje jako 3D Fabric. Nyní se povídá, že má začít výroba již šesté generace CoWoS pro až 12 HBM.   
TSMC už využívá řadu technologií pokročilého pouzdření čipů, což se v podstatě vždy točí především kolem různých způsobů, jak efektivně propojit menší čipy do jednoho velkého celku. V srpnu jsme se dozvěděli, že těmto technologiím firmy TSMC můžeme souhrnně říkat 3DFabric, čili jde o Integrated Fan Out (InFO-R), Chip on Wafer (COW) a Wafer-on-Wafer (WoW) a právě i o známý Chip-on-Wafer-on-Substrate (CoWoS). 
 
 
CoWoS je jednoduše technologie využívající křemíkové interposery, čili destičky s velmi hustou spletí spojů, které umožní propojení několika složitých čipů. V praxi to bývají především logické čipy jako GPU propojené s paměťmi typu HBM a právě díky oné hustotě spojů je možné využít velice široké datové rozhraní, a dosáhnout tak vysoké propustnosti. 
 
Při vývoji CoWoS pak jde především o to, jak obejít tzv. reticle limit, čili omezení dané maximální možnou velikostí čipů, což platí právě i pro interposery. A ty musí být opravdu velké, aby mohly na sobě nést vedle logického čipu (nebo čipů) i řadu pamětí HBM a v případě nejnovější 6. generace CoWoS máme prý počítat až se 12 pouzdry pamětí HBM. 
 
Pokud by tak šlo o 12 moderních pamětí HBM2E, mohl by čip nést až 192 GB paměti s reálnou propustností 3,6 Gb/s na pin. To nám při šířce rozhraní 12 x 1024 bitů dá celkem až 5,5 TB/s, a to je opravdu už těžko představitelný datový průvan. Nicméně je jasné, že čip s 12 paměťmi HBM2E nebude vůbec nic levného. 
 
Aktualizace: Dle starších informací měla společnost s TSMC začít s výrobou interposerů pro 12 HBM už relativně brzy, což bylo později upřesněno na masovou výrobu od roku 2023. O brzký nástup se tak zrovna nejedná, ale aspoň tu máme už konkrétnější termín. 
 
Zdroj: DigiTimes


reklama