reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC bude opět zdražovat výrobu čipů, ale méně, než se čekalo

29.6.2022, Jan Vítek, aktualita
TSMC bude opět zdražovat výrobu čipů, ale méně, než se čekalo
Zákazníci společnosti TSMC se mohou připravit na další zdražení zpracovaných waferů, které je připravováno na příští rok. Dobrá zpráva je však ta, že dle šuškandy se mělo zdražovat více, než jaké to bude ve skutečnosti.
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) se tak chystá opět zdražit, ovšem nyní už nepůjde o takový nárůst cen jako loni, kdy šla cena výroby pomocí nejmodernějších procesů rodin N7 a N5 nahoru o deset procent a v případě starších dokonce o dvacet procent. Je ale třeba samozřejmě počítat s tím, že takové zdražení se nedotklo všech zákazníků a v tomto případě platí, že čím větší zákazník, tím lepší má pozici pro vyjednání příznivějších cen. 
 
 
Letos v květnu se přitom mluvilo o dalším zdražení, které se mělo pohybovat mezi 5 a 8 procenty, což uváděl server Nikkei Asia. Tom's Hardware citující server Digitimes ale udával zdražení až 9 procent, ale nyní už víme, že TSMC se ve skutečnosti bude spíše mírnit a plánuje na příští rok zdražení o 6 procent. 
 
TSMC si zdražení pochopitelně může dovolit, neboť vytíženost jeho linek je a v nejbližší době i zůstane velice vysoká, a to na cca 95 procentech. Firma také má dobrý přehled o dalším vývoji, neboť na dostupné kapacity se podepisují dlouhodobé smlouvy a už také není výjimečné, že zákazníci platí už dopředu za čipy, které ve skutečnosti obdrží třeba za rok. Je ale třeba uznat, že TSMC potřebuje peníze na další výstavbu továren a vývoj technologií, neboť tržby a zisk má sice vysoké, ale investiční výdaje jsou ještě vyšší. 
 
Ovšem i volba 6 procent ukazuje na to, že situace na trhu s čipy se už celkově uklidňuje a nedostatek by měl postupně mizet. Nicméně rozjeté investice do výroby nezmizely a vzhledem k rostoucí inflaci si TSMC bude žádat víc (i tak ale můžeme Tchaj-wanu jeho aktuální 9leté inflační maximum jen závidět). Podrobnosti jsme se ale nedozvěděli, uvedeno bylo jen to, že 6procentní zdražení se bude týkat většiny procesů.  
 
Zdroj: THW


reklama