reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC investuje 20 miliard dolarů do továrny na 3nm čipy

10.10.2017, Jan Vítek, aktualita
TSMC investuje 20 miliard dolarů do továrny na 3nm čipy
Vysoké tempo vývoje nových výrobních procesů pro počítačové čipy vydržela už jen hrstka firem a mezi nimi je také TSMC, které si může dovolit investovat miliardy dolarů do dalších technologií. Půjde přitom konkrétně o 20 miliard.
TSMC je aktuálně jedna z nejdůležitějších firem vyrábějící počítačové čipy a získává důležité zakázky, jako je třeba produkce 10nm A11 Bionic SoC pro Apple. Takovéto vysoce důležité partnery si TSMC pochopitelně chce zachovat, a tak je třeba investovat, přičemž 20 miliard dolarů přichystaných pro další továrnu v podstatě ani není závratná částka, ne v porovnání s dalšími podobnými investicemi. 
 
 
Však TSMC každý rok vynakládá 10 miliard dolarů na vývoj, ale je pravda, že tyto částky stabilně rostou, a právě to je důvod, proč ze světové špičky postupně odpadli ti slabší a dnes už tam zbyly jen čtyři firmy, a to vedle TSMC také Samsung, jeho arcikonkurent, pak Intel a nakonec GlobalFoundries. TSMC tak dle svého zakladatele Morrise Changa bude muset brzy navýšit i výdaje na vývoj. 
 
Co se týče vynaložených 20 miliard, ty budou vloženy do výstavby nové továrny na jihu Tchaj-wanu, která bude určena pro výrobu 3nm čipů, což už je viděno jako opravdová fyzická hranice křemíkové technologie, za niž už nepůjde jít, ale takových hranic už bylo. Je ale zřejmé, že cesta za 10 nm je velice trnitá a nejistá. 
 
dnes již 86letý zakladatel TSMC Morris Chang
 
Výstavba této továrnay na jihu Tchaj-wanu přitom byla ohrožena, neboť TSMC se obávalo častých letních problémů s dodávkami energie, ale tamní vláda se zaručila, že s tím nebude problém. To je celkem pochopitelná reakce, však pro Tchaj-wan je důležité, aby si firmy jako TSMC a jejich technologie držel doma. 
 
Právě Chang mluvil o investici do této továrny a sdělil, že než ta bude vybavena na příslušnou kapacitu, TSMC utratí přes 15 miliard dolarů, což je ale dle něj spíše velice zdrženlivý odhad a možná by bylo lepší uvažovat o částkách přes 20 miliard. Mohlo by se zdát, že takovéto investice vypovídají o skvělé budoucnosti zakázkové výroby čipů a o pohádkových ziscích, ale tak to nakonec vůbec nemusí dopadnout. Nastupuje totiž Čína. 
 
Dnešní přední výrobce čipů může ohrozit nová konkurence, a to firmy jako Semiconductor Manufacturing International Corp. nebo Tsinghua Unigroup, které už nyní budují výrobní kapacity, před jejichž dopadem Chang varuje. Může totiž dojít k tomu, že nabídka na tomto trhu předstihne poptávku a ceny budou erodovat, což je samozřejmě problém pro samotné firmy a ne už tak pro nás, zákazníky. Nicméně s čínskými firmami se nikdo nechce podělovat o své know-how a již vyvinuté technologie, takže ty se musí starat samy a dostat se mezi nejlepší jim zabere alespoň několik let. Čili za čínskými firmami stojí velké peníze a pobídky vlády, ale ty nezajistí všechno. 
 
TSMC má zatím důvěru ve vlastní stabilní růst. Pro tento rok se počítá s 10procentním růstem tržeb, což je sice slabší než 11 a 12,4 % za roky 2015 a 2016, ale stále dobré. V dalších letech má být růst tržeb mezi 5 a 10 procenty. Hodnota akcií firmy TSMC přitom letos vzrostla o 24 procent, a to především v reakci na informace o výrobě čipů pro nové telefony iPhone. Díky tomu se ostatně Chang, který vlastní 0,48 % akcií TSMC, oficiálně stal letos dolarovým miliardářem. Sám se ale chystá v příštím roce odejít na odpočinek. 
 
Zdroj: Bloomberg
reklama