reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC má druhého zaměstnance s Covidem, omezovat výrobu zatím nehodlá

27.5.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC má druhého zaměstnance s Covidem, omezovat výrobu zatím nehodlá
Tchaj-wan byl loni skutečný premiant v boji proti šířící se nákaze nemoci Covid-19, ovšem letos na jaře se situace na tomto ostrově zvrtla a počet nakažených začal povážlivě růst. Kam situace dospěla nyní? 
O šířící se nákaze na Tchaj-wanu se začalo více mluvit na začátku minulého týdne vzhledem k tomu, že v zemi bylo loni hlášeno jen asi tisíc případů nákazy, což bylo náhle překonáno během pouhých šesti květnových dní. Aktuálně počet případů nákazy stále roste, i když je zatím jen v řádu stovek, a denní přírůstek je tak plně srovnatelný s naším, nehledě na dvojnásobný počet obyvatel. U nás ovšem počet případů klesá, zatímco na Tchaj-wanu roste. Tamní obyvatelé si také pochopitelně nestihli v žádném významném počtu vybudovat kolektivní imunitu a s očkováním se pořádně začalo až v květnu. Čili opatrnost je tu jistě namístě, což si uvědomuje i společnost TSMC, která hlásí zatím druhého zaměstnance s pozitivním testem
 
 
Společnost TSMC ale rovněž zdůrazňuje, že tato skutečnost nijak nenaruší její provoz a že už dokončila pečlivou desinfekci prostor, kde se daný zaměstnanec zdržoval a také vytrasovala veškeré jeho možné kontakty. V případě rizikových kontaktů byli další zaměstnanci odesláni do karantény a ostatní byli požádáni o opatrnost a sledování svého zdravotního stavu. Celkově tak firma TSMC dle svého vyjádření udělala vše možné pro zabránění dalších případů nákazy od daného zdroje. 
 
Firma ale neuvedla, který ze zaměstnanců se nakazil, respektive jaká byla jeho pracovní pozice. Ve firmě totiž pracuje řada lidí, kteří se ve své práci pohybují především ve vysoce čistých prostorách s filtrovaným vzduchem, v nichž nosí ochranné obleky. V takovém případě je samozřejmě šance na přenos nemoci mezi zaměstnanci jen mizivá, ovšem je tu také řada administrativních a jiných pracovníků a samozřejmě i samotní inženýři nosící v práci ochranné obleky si je nejdříve musí obléci, a nakazit se tak mohou i mimo čisté prostory. 
 
 
Tchaj-wan v poslední době zavedl lokální lockdowny ve snaze zabránit šíření viru, což se dle vývoje zatím moc nedaří a nám nezbývá než počkat, kam až nákaza v této zemi dospěje a jak případně ovlivní tamní provozy, mezi něž patří továrny dlouhé řady firem vyrábějících hardware nejen pro PC. 


reklama