reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC má na cestě 7nm čipy druhé generace s EUV a na příští rok plánuje 5 nm

10.10.2018, Jan Vítek, aktualita
TSMC má na cestě 7nm čipy druhé generace s EUV a na příští rok plánuje 5 nm
Před několika lety, když společnost TSMC prezentovala své výrobní plány, jsme mohli být zdravě skeptičtí k tomu, jaké tempo chce nastavit. Dnes se ale ukazuje, že TSMC se opravdu daří, což je skvělá zpráva i pro AMD.
A samozřejmě nejen pro AMD, ale i NVIDII a všechny další zákazníky, kteří mají zájem s výrobou čipů tím nejlepším možným procesem, i když vzhledem ke vzrůstajícím nákladům bude počet těchto zákazníků klesat. 
 
 
V každém případě je tempo, které nasadila společnost TSMC, přímo obdivuhodné. Však se nám ona čtyřka firem, které se udržovaly v popředí, už rozpadla. GlobalFoundries své plány na 7nm výrobu zrušily, Intel má obrovské problémy s 10nm procesem, a tak zbývá už jen Samsung, který také chce v dohledné době začít s výrobou pomocí EUV a pak už jen TSMC. 
 
Dobře víme, že výroba pomocí 7nm čipu už musí v TSMC fungovat dobře, ostatně AMD má ještě letos uvést na trh svá první 7nm GPU. Nyní je tak čas na proces označený N7+, čili druhou generaci 7nm technologie a my rovněž víme, že ta už má na rozdíl od první využít alespoň částečně ozařování waferů pomocí extrémně ultrafialového záření, čili jde o EUV (Extreme Ultraviolet Lithography). 
 
Dnes bylo oznámeno, že už proběhl N7+ tape out, čili dokončení designu čipu pro prvního zákazníka, který ovšem nebyl jmenován. Mohlo by jít o nějaký mobilní čip, nebo snad případně i něco od AMD nebo NVIDIE. První 7nm čipy už mají ve svých kapsách zákazníci, kteří si pořídili nový iPhone a zpráva mluví také o kartách NVIDIA GeForce RTX. Autorem článku na techPowerUp je sám W1zzard, který tvoří utilitu CPU-Z, takže lze předpokládat, že má nejspíše chřipku a trošku blouzní, jinak by něco takového nemohl vypustit do světa. GeForce RTX jsou samozřejmě 12nm čipy a my doufejme, že jiné boty už v článku nejsou. Ale nevypadá to, ostatní informace odpovídají i zdroji na EET Asia, tedy až na to, že v případě brzkého nasazení 5nm procesu nepůjde o výrobu ve velkém, ale o zkušební (tzv. risc) výrobu. 
 
TSMC chce v rámci N7+ využít EUV ještě s opatrností, a to pro maximálně čtyři vrstvy, které nepatří mezi kriticky důležité. Je to pochopitelné vzhledem k tomu, jak nevyspělá tato technologie ještě je. Dá se tak říci, že N7+ bude do jisté míry testovací proces a TSMC se na něm bude učit, jak EUV nejlépe nasadit v těch pozdějších. Nicméně N7+ se má nasadit také pro výrobu čipů pro automotive, takže to rozhodně nevypadá na technologii s krátkou životností. 
 
A to by právě měl být i první 5nm proces v TSMC, který je interně označován prostě za N5. Ten už má využít EUV pro vytvoření až 14 vrstev, z nichž se skládají výsledné čipy a dokonce má být nasaditelný ve výrobě dokonce už v dubnu 2019. To není překlep, i když je otázka, co toto případné nasazení bude znamenat. A že půjde o zkušební výrobu, pak lze očekávat, že masová začne spíše až někdy v roce 2020.
 
Na co se tedy můžeme těšit? Pokud by se příští rok objevilo GPU tvořené procesem N7+, mohlo by představovat velkou revoluci. Dnešní 16/14/12nm procesy totiž dokáží na jeden milimetr čtverečný vměstnat přibližně 30 milionů tranzistorů, či spíše méně, protože v případě čipů Turing je to cca 25 milionů. Nové 7nm procesy přitom slibují až 100 milionů a 7+nm pak ještě o 20 procent více. To znamená, že už 7nm GPU o velikosti čipu na GeForce GTX 1060 by
mohlo nabídnout o více než miliardu větší množství tranzistorů než dnešní RTX 2080 Ti. Ale ještě nejásejme, i když taková GPU přijdou, jejich cena bude záviset i na ceně designu, která postupně roste, a především pak na výtěžnosti.  


reklama