reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC počítá s nedostatkem kapacit v celém příštím roce a opět navyšuje výdaje

16.4.2021, Jan Vítek, aktualita
TSMC počítá s nedostatkem kapacit v celém příštím roce a opět navyšuje výdaje
Společnost TSMC při příležitosti zveřejnění nových finančních výsledků uvedla také další zajímavosti, které stojí za to si tu zmínit. Dozvídáme se tak i o dalším navýšení kapitálových výdajů firmy pro tento rok.
TSMC dosud uvádělo, že na kapitálové výdaje letos padne až 28 miliard dolarů, respektive šlo o rozmezí 25 až 28 miliard, což bylo už samo o sobě slušné navýšení ze 17,2 miliard dolarů v předchozím roce. Ovšem nyní se dozvídáme, že i částka 28 miliard bude nakonec překročena a pro letošek si TSMC vyhradí kolem 30 miliard. 
 
 
A není divu, že firma bude utrácet, když evidentně bude mít za co, neboť sama předpokládá, že nedostatek čipů na trhu, který je spojen s vysokým zájmem a výrobními kapacitami, které mu nestačí, přetrvá po celý příští rok a k uvolnění dojde až někdy v roce 2023. TSMC ostatně hlásí, že v prvním letošním kvartále fungovalo na "více než 100% vytížení kapacit", což jednoduše znamená, že nebylo schopno plnit požadavky zákazníků. 
 
Dle TSMC tak dokáže současnou krizi na jejich straně vyřešit pouze instalace nových výrobních linek, což znamená i nové továrny a koupě nového výrobního zařízení. A jak potvrdil C.C. Wei, CEO TSMC, firma už pro tyto účely zakoupila pozemky, objednala vybavení a začala s výstavbou. Vedle toho také začala najímat další tisícovky pracovníků a rozšiřovat kapacity v existujících provozech. Nakonec Wei uvedl, že snad v roce 2023 nastane alespoň malé uvolnění. 
 
Server Tom's Hardware také uvádí, že pokles v tržbách spojených s 5nm procesem nastal vlivem snížených dodávek čipů pro telefony a tablety od firmy Apple, zatímco na druhé straně byl tento propad více než vyvážen zvýšenými objednávkami firem vyrábějících CPU, APU, SoC, GPU, síťové procesory a jiné čipy (ve slovníku TSMC jde souhrnně o HPC) na 7nm procesu.
 
 
Zajímavý je také prudký růst čipů vyráběných pro automotive, i když jejich podíl na celkových tržbách je jinak velice malý a činí pouze 4 procenta. Naopak i přes pokles výroby SoC pro chytré telefony je jejich podíl na tržbách firmy stále bezkonkurenčně nejvyšší, což je logické, neboť čipy pro auta jsou typicky tvořeny starými a levnými procesy, zatímco v případě SoC pro mobilní zařízení je tomu právě naopak.  


reklama