reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC vrací úder a žaluje GlobalFoundries z porušení řady patentů

2.10.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC vrací úder a žaluje GlobalFoundries z porušení řady patentů
Po ohlášení žaloby na firmu TSMC ze strany GlobalFoundries přišlo ticho po pěšině, ale v pozadí si TSMC připravovalo svou reakci v podobě žaloby na oplátku. Ta se týká řady patentů a několika výrobních procesů. 
Společnost TSMC jako nejtěžší váha ve svém oboru vytáhla neméně těžké zbraně v podobě svého patentového portfolia, které ji přiměla tasit žaloba firmy GlobalFoundries (GloFo). Dalo se ostatně očekávat, že taková reakce přijde a že si TSMC nenechá nic líbit a z dostupných informací to vypadá, že by GloFo mohla ještě velice litovat svého rozhodnutí. 
 
 
Firma TSMC nyní obviňuje GlobalFoundries z toho, že nelegálně využívá její duševní vlastnictví. A bezesporu v reakci na požadavek pro zastavení importu zboží vyráběného firmou TSMC je na oplátku požadován soudní příkaz vydaný k okamžitému zastavení výrobních linek GloFo. 
 
TSMC tvrdí, že žalovaná firma porušuje celkem 25 patentů, které se týkají technologií FinFET, jistých izolačních technik, tranzistorových hradel a jiných výrobních technologií. Jde přitom o řady výrobních procesů a konkrétně pak 40nm, 28nm, 22nm, 14nm a 12nm, takže v podstatě o celé portfolio firmy GloFo. 
 
Vedle okamžitého zastavení výrobních linek TSMC chce požadovat také odpovídající peněžité náhrady za dříve způsobené škody, takže jde o odplatu, která je mnohem více hrozivá než to, čeho chtělo dosáhnout samotné GloFo. Poněkud nervózní by z této rozmíšky mohla být i společnost AMD, pro kterou právě GloFo vyrábí potřebné I/O čipy pro moderní 7nm procesory a pak možná stále ještě starší 12nm procesory či grafické čipy. 
 
Zbývá ještě uvést, že TSMC podalo žaloby v USA, Německu a Singapuru, kde jsou umístěny ty nejdůležitější továrny firmy GloFo. My můžeme jen čekat na to, co přijde dále. Z výše řečeného to vypadá, že GloFo by se nyní mohla snažit spíše o mimosoudní urovnání eskalovaného sporu, nicméně do karet těmto firmám nevidíme. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama