reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Ještě před několika lety jsme nevěděli, zda 3nm proces nebude znamenat konečnou stanici pro křemíkové čipy. Vývoj je v tomto ohledu těžko předvídatelný, ale společnost TSMC ukazuje, že je opravdu na koni a postupuje rychle dopředu.
DarkRichelieu (1230) | 28.4.20207:27
Myslím, že počet jader bude stále rozhodující v serverech, kde se bude zvětšovat. U domácností bych to viděl v budoucnu spíše stagnací a vzhledem k narůstající kapacitě internetu, převezme část výkonu do vašeho PC server. Co se týká světelných čipů, tak problémem jsou optické izolátory a fotonová analogie k tranzistoru. Předpokládám, že by to tolik nežralo, takže se čipy budou vrstvit. Budoucnost stejně vidím jako vypálení procesoru laserem do nějakého krystalu.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 27.4.202011:54
Pokročilý zpusob pouzdreni urcite nebude ta hlavni cesta ktera bude udavat smer vyvoje, to bude jen docasna úleva .
Ve chvili kdy opravdu narazime na fyzikalni limit kremiku a jeho atomarni velikost, by vsechny firmy zacali zavodit v tom kdo dokaze nacpat na jedno PCB vice jader,
jasně, ted mame CPU s 64 jadry ....za 5 let to bude 512 jader na placce 2x vetsi jak dlaň ruky,
a za dalsi 5 roku budeme mit CPU velke jako současné graficke karty....
a za dalších 5 let budou CPU jadra pokryvat celou plochu samotné zakladni desky,
Zavod o to kdo dokaze narvat na jedno PCB vic jader startuje....
Odpovědět2  4
hor411 (153) | 27.4.202012:47
vyrobyt :­) bože :­-D
Odpovědět4  1
RadecekH (810) | 27.4.202012:49
Kdyby se ukázalo, že už nelze udělat lepší proces, konečně by na řadu přišly optimalizace. A v těch se může soutěžit do alelujá. Za mlada jsem to pozoroval na hrách pro ZX Spectrum. HW byl pořád stejný a rok co rok se objevovaly lepší a lepší hry, které ždímaly z toho HW i to, o čem se jeho tvůrcům ani nesnilo.
S jádry to dopadne stejně, jako s počtem bitů u procesoru. Za 50 let se zvýšily ze 4 na 64, ale čím výš se šlo, tím menší smysl to mělo. A samozřejmě i dneska by se našla úloha, kde by se hodil třeba 512bitový procesor. Ale ukázalo se, že není potřeba kvůli tomu dělat 512bitový procesor, že stačí jen umožnit tomu 64bitovému mít pár instrukcí, které s tak velkými daty dokáží pracovat.
U těch jader to dopadne stejně. Čím více jader, tím vyšší cena ­(při stejné výrobní technologii­). A jednou nastane okamžik, kdy lidi nebudou chtít připlácet za něco, co skoro nepoužívají. Stejně jako u aut. Když jsem si kupoval naposledy auto, mohl jsem si vybrat, jestli si připlatit 10 % a získat o 30 % vyšší výkon motoru. A usoudil jsem, stejně jako většina kupujících, že mi to za to nestojí, protože nejdeo o to, že výkon je vyšší o 30 %, ale o to, že ten vyšší výkon bych ocenil tak v 1 % času stráveného v autě.
Odpovědět2  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.