reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Turingovský těžební akcelerátor 30HX s 26 MH/s se prodává za 700 USD

18.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Turingovský těžební akcelerátor 30HX s 26 MH/s se prodává za 700 USD
Na trh přichází první ze slíbených těžebních akcelerátorů firmy NVIDIA a konkrétně tu máme CMP 30HX vyráběný společností Palit. Jde o kartu, která nám přesně ukazuje, v jakém stavu se nachází trh. 
Palit NVIDIA GeForce CMP 30HX, právě pod takovým označením se prodává karta, jež není vybavena grafickými sloty a dle NVIDIE ani nemá využívat čip, který by byl schopen zobrazovat grafiku, byť nepřímo prostřednictvím výstupů desky. Jde tak čistě o grafický akcelerátor, a to nejslabší model ze všech čtyř slíbených
 
 obchod Microless
 
CMP 30HX tak nabízí výkon 26 MH/s a založen je na čipu Turing TU116, čili na druhém nejslabším GPU předchozí generace. Méně výkonný byl už jen TU117 pro karty GTX 1650. V podstatě tak jde o GeForce GTX 1660 Super, která měla svého času oficiální cenovku 229 USD a dnes by o ní za normálních okolností už opravdu málokdo uvažoval, když jsou na obzoru GeForce RTX 3050.
 
Jenomže k normálu máme nyní daleko, a tak mohou obchodníci takovou kartu nabízet za necelých 724 dolarů, čili za více než trojnásobnou cenu staré GeForce GTX 1660 Super. Až tedy přijde na trh model CMP 90HX postavený na GA102 s výkonem 86 MH/s, pak by mohl stát při dodržení stejné ceny za výkon kolem 2400 USD a to vskutku není nereálná cena, neboť právě za podobné částky se aktuálně na eBay prodávají karty GeForce RTX 3080 a použité GTX 1660 Super přijdou na ceny kolem 600 USD. 
 
Čili přes 700 dolarů za akcelerátor CMP 30HX možná vypadá jako až komicky vysoká částka, ale jde o cenu, která odpovídá nabídce karet v bazarech, kam se dnes v podstatě přesunul trh. To platí nejen pro západní země, neboť velice podobná situace je i u nás. Stačí se podívat na bazarovou nabídku a najdeme dost karet GTX 1660 Super, které jsou nabízeny za částky kolem 14 a 15 tisíc, i když otázka je samozřejmě ta, jakou mají takové nabídky odezvu. 
 
Hodnota Etherea mezitím skáče kolem 1800 USD, čili je stále velice vysoká a drží se na úrovni, kde byla v průběhu února. Kopíruje pochopitelně hodnotu Bitcoinu, který se aktuálně pohybuje těsně pod historickou hranicí 60.000 USD, kterou krátce překročil během uplynulého víkendu.  


reklama