reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TweakTown: GeForce RTX 3000 bude do konce roku nedostatek

3.9.2020, Jan Vítek, aktualita
TweakTown: GeForce RTX 3000 bude do konce roku nedostatek
S novou nabídkou firmy NVIDIA v podobě GeForce RTX 3000 můžeme být velice spokojeni, ovšem celé by to bylo k ničemu, pokud nové karty nebude možné sehnat. A zdroje serveru TweakTown říkají, že to skutečně bude složité. 
Nové GeForce budou na trhu oficiálně dostupné od 17. září, čili už za dva týdny, a to zatím pouze v podobě GeForce RTX 3080. O týden později nastoupí GeForce RTX 3090 a co se týče GeForce RTX 3070, ta byla ohlášena prostě na říjen. 
 
 
NVIDIA si pro GeForce generace Ampere vybrala 8nm proces firmy Samsung a říká se, že ve skutečnosti neměla na výběr. Kapacity firmy TSMC jsou vytíženy, takže pokud Tchaj-wanci nemohli NVIDII nic nabídnout, zbýval už pouze korejský Samsung, neboť nikdo jiný už nepřipadá v úvahu.
 
My zatím nevíme vůbec nic o tom, jakou výtěžnost má daný proces a spekuluje se o tom, že ta právě zatím není ideální. Reakce NVIDIE je tak prý taková, že raději omezí objednávky waferů s 8nm GPU do té doby, než se výtěžnost zlepší a k tomu jí zatím nahrává její zcela jasně zřejmá pozice výkonnostního lídra. Vypadá to tak, že ačkoliv 8nm proces jako takový není z hlediska svého rozlišení ta nejlepší dostupná technologie, je asi poměrně nový, a tedy nevyladěný.
 
Máme tak prý očekávat, že po celý zbytek tohoto roku bude karet RTX 3000 nedostatek a že půjde potenciálně z tohoto hlediska o nejslabší začátek prodejů nové generace GeForce za mnoho let. NVIDIA se tak dle těchto zpráv chová logicky a ekonomicky, ovšem pokud by měla sama přiznat, že schválně nenechává vyrábět tolik nových GPU, kolik by mohla, s pochopením zákazníků by rozhodně počítat nemohla. My tak můžeme na druhou stranu počítat s tím (ať už je skutečnost jakákoliv), že se k ničemu takovému nepřizná.
 
Ale uvidíme sami dle toho, jak budou zásobeny obchody. U nás by mohlo jít prostě o nedostatek karet, ale na západě se mohou připravit spíše na bobtnající ceny, které se mohou zvyšovat velice výrazně s ohledem na výkonnostní náskok nové generace. 
 
V každém případě, RTX 2000 jsou nyní už za svou cenu neatraktivní a ať bude dostupnost RTX 3000 zpočátku jakákoliv, časem se bude zlepšovat. 
 
Zdroj: TweakTown


reklama