reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter odstavil účet Donalda Trumpa: sílí otázky ohledně regulace sociálních sítí

11.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Twitter odstavil účet Donalda Trumpa: sílí otázky ohledně regulace sociálních sítí
Sociální sítě poslední dobou přitvrdily a většina z nich smazala Trumpovy nedávné příspěvky. V některých případech mu pozastavily účet. Twitter z dočasného banu přešel na ban na neurčito, zároveň ale rostou otázky ohledně regulace sociálních sítí.
Nedávné protesty ve Washingtonu a kontroverzní příspěvky Donalda Trumpa způsobily, že většina sociálních sítí tyto příspěvky buď smazala, nebo na účty amerického prezidenta uvalila dočasný (Twitter) nebo dokonce dlouhodobý ban na neurčito (Facebook, Instagram). Facebook účet pozastavil minimálně do 20. ledna, kdy prezidentský úřad převezme Joe Biden, ale není rozhodnuto, zda u tohoto data ban opravdu skončí nebo ne. Právě prvně zmiňovaný Twitter se ale nakonec přidal také a rovněž zavedl ban na neurčito. Trump tak nejenže nemůže přidávat nové příspěvky, ale dokonce se neukazují ani ty staré. Důvodem je především to, že Trump hodnotí výsledky voleb jako zfalšované a mnozí také hovoří o jeho podněcování k násilnostem. To se Trumpovi pochopitelně nelíbí a říká, že si založí vlastní sociální síť.
 
Donald Trump
ilustrační foto, autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0], přes Flickr
 
Celá situace se ale může stočit i do jiné roviny, kterou nastínil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Ten říká, že bany ukazují "redakční" rozhodnutí sociálních sítí, rozhodují, kdo má a kdo nemá mít prostor, a ty by tak neměly být hodnoceny jako "platformy", ale jako "vydavatelé". A s tím by se mělo změnit i to, jak silně by měly být regulovány a především, jaká by měla být zodpovědnost za obsah, který se na nich objeví.
 
Vzniká tak paradoxní (ale v zásadě očekávaná) situace, kdy nejprve politici tlačili na sociální sítě, aby limitovaly šíření násilného a jinak závadného obsahu, a když se podle požadavků politiků a vlád chovají, začínají to považovat za akt moderování obsahu, který jim nenáleží, že se chovají spíše jako redakce a ne jako sociální platformy. Tedy, že se samy posouvají do sféry, která bude vyžadovat ještě více regulace než dosud.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama