reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ty nejlepší Intel Arc Alchemist jsou očekávány v květnu

8.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Ty nejlepší Intel Arc Alchemist jsou očekávány v květnu
Letošní jaro by mělo být poměrně bohaté na nové grafické karty, i když ze strany firem AMD a NVIDIA půjde spíše o doplnění nabídky na poslední chvíli před tím, než nastoupí nové generace. To Intel chystá velkou premiéru. 
Premiéra Intelu ale bude možná velká v tom smyslu, že se vůbec poprvé pustí zcela vážně do výroby samostatných grafických karet a představí jich celou řadu. Nebude ale velkolepá, aby úvodní nabídka překonala i hi-end firem AMD a NVIDIA, leda by snad Intel dokázal opravdu mocně mlžit. Všeobecně se ale ví, že se chce na hi-end svých konkurentů postupně dotahovat a generace Alchemist má být přinejlepším na úrovni RTX 3070 (Ti). 
 
 
Na začátku roku nám Intel slíbil nástup Arc Alchemist během prvního kvartálu, což technicky stále může stihnout a mělo by to znamenat přinejmenším jejich formální představení a vypuštění prvních modelů určených pro OEM zákazníky. Už dávno je ale zřejmé, že karty od AIB výrobců přijdou výrazně později a dle Igora Wallosseka by se tak mělo stát mezi 18. a 22. týdnem, takže můžeme mluvit prostě o květnu. 
 
 
Igor Wallossek to označuje za další posunutí termínu vypuštění na trh, což se má konkrétně týkat SKU1 až 3, čili všech výkonnějších verzí karet Alchemist až na slabé modely se 4 GB paměti a nanejvýše 128 EU, kde už jen paměťová propustnost 112 GB/s dobře ilustruje, o jak slabé karty půjde. Pro představu, i OEM karta Radeon RX 6400 nabízí 128 GB/s, a to má ještě k dispozici svou Infinity Cache. 
 
Veškeré výkonnější modely založené na GPU vybaveném až 512 EU (4096 shaderů) tak přijdou dle těchto zpráv na trh nejdříve za dva měsíce. Intel přitom slíbil, že na trh dokáže dostat velice významné množství nových karet, které by mělo dokázat výrazně ovlivnit konkurenční prostředí a snad dostat ceny do rozumných mezí. 
 
Ceny grafických karet přitom stále ještě klesají, respektive alespoň v zemích, jejichž měna neoslabuje tak výrazně jako česká koruna. Vypadá to však, že by se pokles mohl opět zastavit, takže zatím můžeme být rádi alespoň za to, že grafické karty jsou aktuálně nejlevnější za celý uplynulý rok. Výhled na nejbližší týdny je tedy nejistý, ale pozdější vstup Intelu na trh s grafikami můžeme považovat za trumf, který by mohl ceny dostat už blízko k doporučeným částkám.  


reklama