reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ukládáme hesla do cloudu

21.3.2013, Radan Tuhý, článek
Ukládáme hesla do cloudu
Spolu se zvyšujícím se počtem internetových služeb roste i množství přihlašovacích informací. Uložením hesel do cloudu stačí jedno silné heslo. O vše ostatní se postará některá z cloudových služeb. Jak to funguje a jaké jsou možnosti?
Kapitoly článku:
Jak jsme zmínili v úvodu tohoto článku, internetoví poskytovatelé online služeb pro ukládání hesel nejsou jediným řešením, jak mít hesla uložena v cloudu. Využít lze také samotných prohlížečů a jejich integrovaných možností synchronizace většiny nastavení, záložek a v neposlední řadě také uložených hesel.

Každý prohlížeč funguje trošku na jiném principu, ale jednu slabinu mají všechny prohlížeče společnou - synchronizace probíhá pomocí speciálního účtu, který lze využít pouze k synchronizaci mezi stejnými prohlížeči. Jinak řečeno, pokud si nastavíme synchronizaci ve Firefoxu, tento účet nelze použít v Opeře, takže se k heslům z Opery nedostaneme (jediná možnost je provést import z jednoho prohlížeče do druhého, nicméně pak jsou obě databáze nezávislé a navzájem nespolupracují).


Mozilla Firefox


Firefox dokáže synchronizovat kromě hesel také oblíbené stránky, historii, konfiguraci, rozšíření a aktuálně otevřené záložky. To vše funguje po vytvoření účtu na speciálních synchronizačních serverech Mozilly. Jakmile je účet vytvořený, synchronizace může začít.





Výhodou je možnost spárovat s tímto účtem například mobilní verzi prohlížeče Firefox. Po konfiguraci pak získáme přístup ke stejným datům, jaká máme v počítači (a naopak). Stejným způsobem je možné spárovat i více prohlížečů (na různých počítačích), jedinou podmínkou zůstává výše zmíněná nutnost využívat na všech stanicích Firefox.


Opera


Na velmi podobném principu funguje také prohlížeč Opera. Ten využívá tzv. Opera Link, ve kterém je nutné na začátku vytvořit účet, tedy za předpokladu, že jej již vytvořen nemáme. Heslo opět slouží k následnému šifrovacímu procesu před odesláním dat na server, proto pamatujte na nutnost mít vytvořené silné heslo.





Opera kromě standardních součástí dokáže synchronizovat i další informace, které v sobě integruje (např. poznámky). Aktuálně ovšem má synchronizace mezi verzí pro desktopy a mobilní zařízení určitá omezení. V mobilním prohlížeči se nám budou synchronizovat akorát naše oblíbené položky a konfigurace vyhledávače. Hesla, poznámky ani historii do mobilu nedostaneme, totéž platí o produktu Opera Mini.

Ačkoli zde existuje možnost přihlásit se k webové verzi služby Opera Link, a to pomocí jakéhokoli prohlížeče, po přihlášení můžeme pracovat pouze s oblíbenými položkami a poznámkami, podobně jako u mobilních zařízení.


Google Chrome


Internetový prohlížeč Google Chrome se v poslední době stává velmi populárním. Vývojáři společnosti Google si na něm dali celkem záležet a v poslední době se prohlížeči daří porážet Firefox (a pochopitelně i ostatní prohlížeče) v žebříčcích používanosti.





Prohlížeč Chrome využívá k synchronizaci dat účet Google. To vzhledem k poměrně vysokému množství lidí, kteří tento účet mají, se jedná o celkem výrazné zjednodušení - není potřeba se nikde znovu registrovat. K dispozici je možné vybrat, co všechno budeme chtít synchronizovat. Může se jednat jak o aplikace, tak rozšíření, nastavení, záložky, oblíbené stránky, nastavení vzhledu, no a samozřejmě také hesla. Ta jsou ukládána na serverech Google v šifrované podobě, přičemž máme možnost v nastavení zvolit šifrování všech synchronizovaných údajů.

V tuto chvíli může někdo podotknout, že využívat k ukládání hesel již existující účet u Google je poměrně nebezpečné. To je do určité míry pravda, proto je zde možnost nastavit vlastní silné heslo, pomocí kterého dojde k zašifrování vybraných údajů a následnému odeslání na servery Googlu.


Závěr


Pokud hledáte to správné cloudové úložiště pro vaše hesla, dá se už dnes vybrat ta správná služba. Ze zkušeností lze říct, že používání nějakého klienta pro ukládání přihlašovacích údajů je z pohledu bezpečnosti internetových identit rozhodně jedna z nejlepších možností. Ideální stav by byl všechna generovaná hesla znát zpaměti, ale tohoto stavu se pravděpodobně podaří dosáhnout velmi málo komu.

Důležitým prvkem je zabezpečení, které vlastně chrání všechna uložená přihlašovací jména a hesla, ať už jsou v cloudu, nebo v lokální databázi (případně oboje). Proto doporučujeme vytvoření hlavního hesla (respektive zabezpečovací fráze) věnovat nějaký čas, aby se podařilo dosáhnout co největší složitosti v kombinaci se stavem, kdy si toto hlavní heslo budete pamatovat.

Prakticky všechny cloudové služby tohoto typu ukládají na svých úložištích již šifrované informace. Je tedy nutné mít hlavní heslo jako dešifrovací nástroj, volitelně ještě v kombinaci s druhým autentifikačním prvkem (pokud to daná služba umožňuje). V neposlední řadě apelujeme na nutnost alespoň jednou za čas provést export a následnou zálohu, aby v případě jakéhokoli problému na straně poskytovatele (ač to není moc pravděpodobné) nedošlo ke ztrátě všech informací.

Pokud ještě žádnou cloudovou službu tohoto typu nevyužíváte, doporučujeme ji alespoň vyzkoušet. Její výhody oceníte relativně brzy po zřízení služby, nehledě na to, že se jedná o velmi praktický nástroj, a to nejen při práci na více počítačích.
Která ze služeb se vám nejvíce zamlouvá?
V anketě šlo hlasovat od 21.3.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 31
LastPass68 %
Clipperz0 %
Dashlane3 %
Passpack0 %
Synchronizace v prohlížeči16 %
Žádná z uvedených13 %
reklama