reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
U tohoto cloudového úložiště se na chvíli zastavíme. Přestože se nejedná o nějak výrazně preferovanou službu (v našich končinách) a většina lidí u nás ji nezná, je to v tomto případě škoda. SugarSync je s největší pravděpodobností asi nejznámější a nejrozšířenější alternativou DropBoxu, což je znát jak na internetové prezentaci, tak v oblasti funkcionalit a vlastností. Co více, Dropbox v ledasčem předčí.

Jako zajímavost lze uvést také to, že SugarSync bývá předinstalován na všech nových laptopech od výrobce Lenovo a také na některých chytrých telefonech (to se ale týká převážně zahraničí).






Výhody a nevýhody


Jako první uvedeme velikost datového úložiště, které ve výchozí bezplatné verzi 5 GB. To je o 3 GB více, než má konkurenční Dropbox, a také se jedná o poměrně vysoký datový prostor i ve srovnání s ostatními poskytovateli.

V oblasti dodatečného datového prostoru zde můžeme nalézt jistou podobnost s výše zmíněným konkurentem. Prakticky od samotného momentu registrace dostáváme dodatečný bonusový prostor za jednotlivé úkony, jako například instalace klienta, instalace mobilní aplikace, vytvoření veřejného odkazu na uložený soubor nebo složku a podobně. Podobné to je také u získávání nových uživatelů, za 20 registrací přes náš účet (resp. odkaz) získáme dodatečný datový prostor 2 GB.




Získávání dodatečného prostoru připomína Dropbox.


Na začátku jsme zmínili, že SugarSync disponuje podobnými funkcionalitami, jako konkurenční Dropbox. To je principiálně pravda, ovšem s tím rozdílem, že v tomto případě máme (podobně jako u Syncplicity) možnost vybrat konkrétní a především již existující složky v počítači, které budeme chtít synchronizovat do internetového cloudu.

Synchronizační program je také poměrně slušně propracovaný a je v něm možné ledasco nastavit, namátkou třeba také rychlost synchronizace (vhodné při nižších rychlostech internetové linky). K zahození není ani slušná integrace do systému (alespoň v případě Windows), kde doslova pomocí několika kliknutí spustíme program a můžeme nasdílet složku či data.




Dobře propracovaný klient, který dovoluje mimo jiné zvolit jednotlivé složky k synchronizaci.


Velmi slušná je také podpora platforem. K dispozici jsou nativní aplikace pro počítače s operačním systémem Windows a OS X, ale také pro mobilní zařízení se systémem Android, iOS, BlackBerry i Windows Phone. Jediným chybějícím synchronizačním nástrojem je Linuxový klient, ovšem podobně jako u většiny služeb je zde k dispozici veřejné API, takže se v budoucnu může objevit klient i pro tento operační systém. Dle informací z komunitního fóra je ovšem možné funkčním způsobem zprovoznit klienta pro Windows i pod Linuxem, a to za pomocí Wine (Windows Emulator).

Z dalších vlastností bychom neměli zapomenout na historii verzí souborů, ovšem v tomto případě máme k dispozici pouze 5 posledních verzí. Dále je k dispozici stahování souborů do mobilních zařízení i streamování multimédií.




Příjemné webové rozhraní, ve kterém nic zásadního nechybí.


Jako poslední bod uvedeme dokoupení dodatečného prostoru. 30 GB získáme za cenu 5 USD měsíčně (případně 50 USD ročně), 60 GB za 10 USD měsíčně (100 USD ročně), 100 GB za 15 USD měsíčně (150 USD ročně) a konečně 250 GB za 25 USD měsíčně (250 USD ročně). K dispozici je i například 500 GB, podrobnosti jsou podrobně rozepsány na webových stránkách služby.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Základní prostor pro data je 5 GB
+ Možnost synchronizace jakýchkoli složek v PC
+ Navýšení prostoru získáním nových uživatelů
+ Veřejné API
+ Volba rychlosti synchronizace v aplikaci
+ Velmi dobrá podpora platforem

Minusy



- Chybí podpora pro Linux (řeší Wine)
- Historie verzí souborů omezená na 5 posledních
reklama